Američka kriza

Marina Čigoja

Dugogodišnja ekonomska kriza, od koje su tek neke razvijenije zemlje počele da se oporavljaju, mogla bi da se nastavi, pa čak i produbi.

Politička previranja u Sjedinjenim Američkim Državama ozbiljno prijete da ponovo naruše još ranjivu svjetsku ekonomiju.

Zbog nepostizanja dogovora u vezi sa reformom zdravstva u SAD,  koju je predložio predsjednik Barak Obama, a protiv koje se grčevito bore republikanski predstavnici, američke državne službe su od početka ovog mjeseca blokirane, a ako se do 17. ne postigne dogovor oko granice zaduživanja SAD prijeti bankrot.

Na ogromne posljedice upozorio je i Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je snizio prognoze rasta SAD i upozorio da bi nastavak političke krize u vezi sa budžetom i granicom zaduživanja mogao da nastavi da nanosi štetu rastu.

Iako, još uvijek, niko ne vjeruje da će političari u Americi biti toliko neozbiljni i izazvati novu krizu svjetskih razmjera, određeni negativni uticaji vide se već sada. U strahu od toga šta će se dešavati u idućim danima, ulagači su vrlo oprezni, što je dovelo do oštrog pada cijena akcija na svjetskim berzama.

Naravno, suvišno je pričati šta bi za sve zemlje značila propast najveće svjetske ekonomije jer još pokušavamo da se izvučemo iz krize koja je počela upravo u Americi 2008. godine.

Ukoliko zaista dođe do najcrnjeg scenarija, ne bi bile pošteđene ni manje ekonomije kakva je naša, a druga kriza, s obzirom na to da nismo još izašli ni iz ove, značajno bi usporila i ovako niske stope rasta koje nam se prognoziraju u narednom periodu.

Ipak, ono što svi očekuju jeste da će se suprotni politički stavovi donekle približiti i da će političari u SAD uspjeti da nađu kompromis. Ulog je ogroman i sigurno je da niko, bez obzira na to  o kakvim se političkim stavovima radilo, ne bi smio da ugrožava stabilnost cijelog svijeta.

Da li će politička nadmudrivanja u SAD izazvati krizu globalnih razmjera ili će se dogovor ipak postići vidjećemo već kroz nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana