Ambiciozni planovi

Vedrana Kulaga Simić

Širom Republike Srpske je počela ili je u planu realizacija projekata od kojih će korist imati njeni stanovnici, ali i koji bi trebalo da posluže kao mamac domaćim i stranim investitorima da svoje poslovanje prošire i na ovim područjima.

U gotovo svim opštinama i gradovima se, novcem koji je Srbija donirala Republici Srpskoj, grade novi objekti ili obnavljaju oni koje je stigao zub vremena. Na toj listi su putevi, bolnice, vrtići, mostovi, domovi za stara lica, osobe sa poteškoćama u razvoju...

Plan djelovanja u naredne tri godine pripremila je i Vlada Srpske, a on je “težak” više od 560 miliona KM. Najveći dio novca biće usmjeren u polje energetike i zdravstva, da bismo iskoristili prirodna bogatstva koja imamo te obezbijedili što bolju zdravstvenu zaštitu svima kojima bude trebala.

Milioni maraka planirani su i za realizaciju projekata u saobraćaju, a prije svega se odnose na gradnju novih kilometara autoputeva, mostove, kao i za obnovu dijela željezničkog saobraćaja te za druge ideje koje se odnose na zatvaranje kolektivnih centara, alternativnih smještaja.

Republika Srpska ima puno potencijala, ali ih treba iskoristiti na što bolji način i misliti na njene stanovnike i na to da li će i njima koristiti.

Nadležni su sastavili poprilično ambiciozan plan, ali i sami priznaju da se u tom okviru nalaze projekti čija je realizacija već počela i za koje se nadaju da će uskoro ugledati svjetlost dana. Na papiru su i nacrti nekih za koje tek treba da bude obezbijeđen novac, bilo iz domaćih izvora ili od stranih institucija.

Međutim, osim ulaganja u beton i željezo nadležni moraju da budu svjesni da je sve to na veoma tankom ledu ako ne budemo ulagali u omladinu i sve one koji imaju talenat, znanje i volju, a žele, za promjenu, da ostanu u Srpskoj.

Srpska mora ulagati u sve svoje radnike da bi bio podignut životni standard i da bi i oni drugačije gledali na gradilišta u svojim sredinama, a ne mahom okretali glavu i sve glasnije i češće govorili: “Kome to gradite kada još malo nikoga neće biti ovdje”.

Istina je i da u tim oblastima ima pomaka, barem kada je riječ o zakonima, ali tek treba da se vidi koliko će poslodavci poštovati i iskoristiti što im je ponuđeno.

Plate moraju rasti i to je način da bude zadržan dobar dio ljudi koji još nije okrenuo ključ. To je način da radnicima bude omogućen dobar život, u kojem će biti sa svojim najmilijima i imati dovoljno da pristojno žive. To je put koji će popraviti stanje u mnogim sektorima života u Srpskoj, što joj je i najpotrebnije.

Jer džaba kule i vile ako će ih narod gledati s one strane granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana