Ambasador BiH u BiH

Željka Dobrić
Ambasador BiH u BiH

Problem Bosne i Hercegovine je taj što Bošnjaci institucije BiH smatraju svojima, u zajedničkim organima se ponašaju kao da rade u porodičnom preduzeću, a novac prikupljen porezima od građana BiH koriste za svoje ciljeve i dobrobit samo jednog naroda.

Nikada do sada se Bošnjaci za FBiH nisu borili preko njenih institucija, nego direktno preko institucija BiH, kao da su jedini konstitutivan narod ove zemlje.

Dokaz da Bošnjaci u BiH mogu da rade šta hoće je Damir Arnaut, najbliži saradnik i savjetnik za ustavna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, pravni zastupnik čelnih ljudi Silajdžićeve SBiH, ali i onih od kojih bi stranka mogla da ima medijsku ili političku korist.

Tako Arnaut, umjesto da obavlja funkciju ambasadora BiH u Australiji i na Novom Zelandu, na koju ga je prije skoro godinu postavilo Predsjedništvo BiH, u Sarajevu obavlja poslove za svoga stranačkog šefa Silajdžića. I nikom ništa.

Bio je tako Arnaut član pravnog tima Ejupa Ganića, optuženog za zločine nad Srbima u Dobrovoljačkoj ulici, a sada se pred Sudom za ljudska prava u Strazburu bori za stranačkog kolegu Ilijaza Pilava, čiju je kandidaturu za člana Predsjedništva BiH CIK odbio krajem prošlog mjeseca.

Damir Arnaut ima pravo da u slobodno vrijeme radi šta želi, ali nema pravo da izbjegava obavljanje funkcije na koju je izabran prije godinu. Da je to uradio bilo koji Srbin ili Hrvat, to bi bilo okarakterisano kao potkopavanje BiH i njenih institucija, stvaranje loše slike u svijetu, i šta sve ne.

Ali, ko bi biser poput Damira Arnauta poslao čak u Australiju, kada je predizborna kampanja u jeku i kada pune ruke posla ima i u Sarajevu.

Ovakvo ponašanje samo govori o BiH kao zajedničkoj državi tri konstitutivna naroda, a naše ambasade u svijetu su ogledala našeg lošeg života, manjka diplomatske kulture i duboke političke podijeljenosti.

Kakva god BiH bila, nije oprostivo to što Bošnjaci zloupotrebljavaju Predsjedništvo BiH, predstavništva u svijetu i politizuju funkciju na koju god dođu na štetu druga dva konstitutivna naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana