Alumina

Goran Maunaga

Za prave mafijaše znamo ko su, pa prema tome imamo i odnos prema njima kakav treba. Svaka država ima svoju mafiju i, ako je država prava, uspješno je drži pod kontrolom. Ali kad su kriminalci dio sistema te države, to je za državu više nego poražavajuće, a za građane pogubno.

Litvanska mafije opljačkala je Fabriku glinice "Birač", to je sada sasvim jasno. Postaje i jasno da se uništavanje "Birča" i povezanih preduzeća izgleda pokušava izvesti i preko bijeljinskog Okružnog privrednog suda, koji je donio rješenje o izvršenju kojim se bukvalno otima 154 miliona KM od radnika "Birča" i povezane firme "Alumina".

Upravo u vezi sa tim rješenjem ima mnogo pitanja na koja ni stručnjaci nemaju odgovora, dok je, s druge strane, i laiku jasno da ta sudska odluka zaobilazi i pravo i pravdu, i zakone i moral, i neophodnu društvenu odgovornost jednog suda prema državi u kojoj funkcioniše.

Iza te odluke nesumnjivo, pored litvanske mafije, stoje ljudi iz Srpske, koji i dalje rade za tu mafiju i koje je spomenuo i sam ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Zanimljivo bi, dakle, bilo čuti odgovor "predmetnog" sudije na pitanje zašto je odlukom prevazišao čak i traženja, zahtjeve branioca Ukio banke, koja potražuje te pare, dosuđujući da se rješenje o izvršenju sprovede odmah, a ne u roku od osam dana, kako je to tražio advokat.

Šta bi taj sudija odgovorio na pitanje kako to da o prijavi, tužbi, procesu, uopšte nije bila informisana zainteresovana strana, čak ni stečajni upravnik, koji je, iako je sudski osporio potraživanja Ukio banke, za to saznao tek kad mu je stiglo rješenje o izvršenju, što je za nevjericu!

Zatim, je li taj sudija poznat po ekspresnosti u donošenju i drugih presuda kad je, u ovom slučaju, u roku od samo dva-tri mjeseca donio rješenje o izvršenju, iako je riječ o otimanju čak 154 miliona od radnika "Birča".

I, pored ostalog, kako to da je odluku donio baš na dan kad je novac legao na račune "Birča" i "Alumine".

U slučaju donesenog rješenja o izvršenju bijeljinskog suda u vezi sa slučajem "Alumina", nema sumnje, mnogo će posla imati VSTS.

Ako VSTS u ovom predmetu bude radio kako treba, neće mu biti teško da donese odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana