Alkok i Romano

Svjetlana Tadić
Alkok i Romano

U BiH se sve dešava naopako, jedni se krive za sve, dok se drugi proglašavaju nedužnim i gdje bi trebalo, a posebno gdje ne bi. Čvrsti dokaz od jednostranog poteza tužioca sa Novog Zelanda Džuda Romana da se obustavi istraga u "slučaju Dobrovoljačka", nikome ne treba.

Ova odluka je pravi dokaz da je BiH naopaka, nelogična i nepoželjna za sve koji nisu Bošnjaci. Samo u BiH još postoji, kao ni u jednoj zemlji u ovoj galaksiji, mogućnost da jedan stranac može doći da sudi o nečemu o čemu, vrlo vjerovatno, malo ima pojma.

Da Romano nije bio sam u ovom nečasnom poslu, znaju gotovo svi. A da mu je u donošenju ove sramne odluke pomogao, ni manje ni više, nego Britanac Filip Alkok, e to je već novost.

Bilo je za nadati se da se ovaj nekadašnji tužilac Tužilaštva BiH, koji se dešavanjima u krvlju vojnika JNA natopljenoj Dobrovoljačkoj ulici bavio ne tako davne 2009. godine, neće više miješati u ono u čemu je svoje prste imao dok je boravio u BiH. Nade se nisu ispunile.

Kako ni sam Romano nije znao šta će, a našavši se pred pritiskom politike koja je zločin u "Dobrovoljačkoj" naredila, u pomoć mu je pritekao upravo Alkok.

Kako Romano sada nije znao da sam odluči, sastao se sa Alkokom u zgradi Tužilaštva BiH, u prisustvu još jednog stranog tužioca, ne bi li ga ovaj "posavjetovao". "Savjetovanje" je očigledno bilo plodonosno za Alkoka, jer je uspio da kod Romana isposluje obustavljanje istrage bez donošenja optužnica. Ovaj potez, a pokazaće vrijeme, neće biti pretjerano slavan za Romana.

Kako njegov šef u Odjeljenju za ratne zločine Vesna Budimir najavljuje, odluka mu je na tankom ledu, a da padne u vodu, fali tek nekoliko potpisa, uključujući i njen.

Bez obzira na sav uticaj Alkokov, koji je poznat po tome što je ni manje ni više Ejupa Ganića posjećivao u ekstradicionom pritvoru u Londonu i bio krunski svjedok odbrane naredbodavca napada u "Dobrovoljačkoj", ova naopaka BiH sa svim svojim naopakim institucijama još može da se vrati na pravi put. Naravno, ako se obistini ono što Vesna Budimir najavljuje - preotvaranje "Dobrovoljačke" i poništavanje Romanove odluke.

E to će već biti nešto. A do tada sve osoblje u Tužilaštvu BiH neka se raspita i zapita šta radi uopšte tamo, ako im odluke diktiraju i donose kojekakvi Alkoci, Romani ili ne daj bože Švendimeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana