Alkalajeve zavrzlame

Svjetlana Tadić
Alkalajeve zavrzlame

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj opet muti. Kaže da dokumentacija o ratnom generalu Armije RBiH Jovanu Divjaku koju je BiH trebalo da pošalje u Beč radi njegovog izručenja nije kod njega u ladici. Dokumentacija nije ni u Beču, a po svemu sudeći, ni na putu ka Austriji. Jer do sada bi već stigla čak i da je nosi lokalni poštar na biciklu ili motociklu.

Izgleda da se bošnjačka elita u Sarajevu naknadno presabrala i shvatila da će Divjak, ako zatraže njegovo izručenje, u Sarajevo stići sa lisicama na rukama. A to već ne mogu dozvoliti kada su ga tako velikodušno branili i platili mu slobodu.

Drugi scenario od kojeg sarajevska elita strahuje jeste da bi zahtjevom za izručenje faktički priznali da je u Dobrovoljačkoj počinjen ratni zločin i dali legitimno pravo Austriji da Divjaka zbog tog zločina izruči Srbiji po čijoj je potjernici i uhapšen u Beču.

Time se skandali poslije hapšenja Divjaka redaju u nizu. Najprije su bošnjački funkcioneri zloupotrijebili svoje pozicije u institucijama BiH i iz džepova svih poreskih obveznika plaćali skupa putovanja i hotelski smještaj da bi u Beču stali u Divjakovu odbranu. Na kraju su mu platili i kauciju od pola miliona evra iz budžeta Kantona Sarajevo.

Pored toga na različita putovanja Austrija-BiH, a ranije u sličnom slučaju protiv Ejupa Ganića Engleska-BiH, advokate i druge "troškove" bošnjački predstavnici u vlasti potrošili su dva miliona maraka.

Sve to nije logično, ali najnelogičnije od svega je da se zahtjev za izručenje sarajevskog "čika Jove" zagubio. Umjesto da je zahtjev išao bržim i kraćim putem, od Ministarstva pravde BiH u isto ministarstvo Austrije, njegov put je očigledno preusmjeren kroz tunel koji je sagradio Alkalaj iz kojeg se izlaz ne nazire.

Svako normalan bi se zapitao: Ako Divjaka toliko željno iščekuju u Sarajevu pa zašto ga onda i ne dovedu? Jedno je sigurno, zahtjev za Divjakovo izručenje čuči u nečijoj ladici od koje Alkalaj ima ključ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana