Alkalajeve odiseje

Vedrana Kulaga
Alkalajeve odiseje

Koliko je svijeta i teniskih mečeva vidio ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj malo ko zna. Gdje je sve i kojim povodom boravio nije nikada precizno objašnjeno. Ali je sigurno da ta putovanja stanovnicima BiH nisu donijela značajnije promjene, osim što su iz budžeta "nestali" milioni maraka.

Revizorski izvještaj Ministarstva inostranih poslova za prošlu godinu pokazao je enormno trošenje novca iz budžeta na "službena" putovanja ministra Alkalaja.

On je u "putujućem" mandatu uspio da obiđe svijet uzduž i poprijeko istovremeno se trudeći da mu ne nedostaje gotovo ništa.

Vođen samo njemu razumljivom logikom "ko još štedi na putovanjima, posebno onim koja se plaćaju iz državne kase", Alkalaj se s potrebom ili ne po više dana zadržavao u Americi, Emiratima...

Poučeni šefovim primjerom, ni zaposleni u Ministarstvu nisu navikli da štede, pa su za godinu na putne troškove potrošili 2,2 miliona maraka. U Sarajevu je tako potrošeno 1,5 miliona, a u konzulatima BiH u svijetu 648.400 maraka.

Osim, po državu beskorisnih, putešestvija po svijetu, Alkalaj se prošle godine potrudio da u Ministarstvu uhljebi i određeni broj, nesumnjivo, bliskih mu osoba.

Revizori su utvrdili da je na poziciji "ministra savjetnika" na početku godine bilo zaposleno 31 lice, a na kraju 50, što znači da je samo na ovoj poziciji za godinu unaprijeđeno 19 lica.

Činjenica da su revizori zapazili da se sve to obavljalo mimo javnih oglasa i definisanih kriterijuma, ide u prilog činjenici da je Alkalaj posljednju godinu mandata iskoristio što bolje za svoje lične potrebe, a što manje za interese države.

Da Alkalaja ne zanima državna, već lična "diplomatija", jasno je odavno svima. I pored niza negativnih revizorskih izvještaja na račun rada Ministarstva inostranih poslova, situacija se ne mijenja, a svi koji su trebali ili treba da reaguju na više nego očigledne propuste u diplomatskom radu Svena Alkalaja, ostali su sa glavama u pijesku.

A sve što će poslije Alkalajevih diplomatskih odiseja ostati jeste album sa fotografijama s egzotičnih svjetskih destinacija i modernih metropola, a čije je i izrađivanje vjerovatno plaćeno iz državnog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana