Alkalajeva krivica

Vedrana Kulaga
Alkalajeva krivica

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj ne prestaje da iznenađuje javnost.

Vječiti putnik o trošku države, ostao je dosljedan sebi i svojoj politici čak i u ovim danima kada čeka svog nasljednika na čelu MIP-a.

Alkalaj je i ovoga puta još jednom nadmašio samog sebe i to saopštenjem u kojem kaže da je "kriv" za mnoge stvari koje su se tokom protekle četiri godine dogodile Republici Srpskoj i BiH.

Tako je, veli on, "kriv" što nije dozvolio stvaranje paralelne diplomatije, što je u svakoj prilici potencirao pogubnost politike koja zagovora referendume, otcjepljenja i druge secesionističke radnje uperene protiv interesa BiH, kao i za to što je BiH postala nestalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Dodaje i da su za sve loše krivi Igor Radojičić, Ana Trišić- Babić i SNSD.

Ne priznaje tako Alkalaj da je kriv što je u više navrata nanio štetu ugledu zemlje, što je ministarstvo kojim rukovodi potrošilo milione na putovanja, mobilne telefone, "vozikanje" u službenim automobilima. A kamoli da je kriv za katastrofalnu situaciju u DKP mreži.

Naprotiv, pripisao je Alkalaj, ni kriv ni dužan, sam sebi sve zasluge za one uspjehe i pozitivne pomake koje je zemlja napravila u proteklom periodu.

Upetlja se pri tome, opet ni kriv ni dužan, i u pitanje izbora svoga nasljednika, jer, eto, smatra on to mjesto ne treba da pripadne SNSD-u.

Ni da spomene da će se ime i djelo Svena Alkalaja, veličanstvenog rukovodioca još veličanstvenijeg MIP-a pamtiti uglavnom po skandalima, diplomatskim gafovima i situacijama u kojima bi malo ko poželio da se nađe.

Godinama revizorski izvještaji MIP-a otkrivaju veliku neodgovornost u tom ministarstvu, kao i nepotrebno i nepropisno trošenje novca i to sasvim dovoljno govori o njegovom radu.

Javna je tajna i da je Alkalaj četiri godine radio za svoje i interese Stranke za BiH.

Sreća pa je na odlasku. I sreća pa ga niko i ne pita o njegovom nasljedniku. Za ostalo ćemo lako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana