Alkalajeva ambasada

Vanja Štrbac
Alkalajeva ambasada

Na predstavnike bošnjačkog naroda u dijaspori očigledno je da se Ustav, zakoni i demokratski principi ne odnose. Kako, naime, drugačije objasniti komemoraciju za Srebrenicu koja je, uz vjerski obred, održana u Ambasadi BiH u australijskoj prestonici Kanberi u organizaciji Vijeća bh. organizacija u Australiji?

Nesumnjivo je da se radi o presedanu, jer je jedan vjerski obred obavljen usred diplomatskog predstavništva, što se direktno kosi sa Ustavom BiH i pozitivnim zakonodavstvom ove, nazovi sekularne, države.

Uzalud su predstavnici Republike Srpske pozivali da se ovaj skup ne održi, jer bi se njime zloupotrijebile zvanične institucije u korist samo jedne organizacije i nipodaštavale uloga i konstitutivnost ostalih naroda u BiH.

Ništa od toga nije spriječilo ovu nevladinu organizaciju da u australijskoj ambasadi BiH održi komemoraciju i, kako su sami naveli, "protest protiv države BiH koja nije usvojila rezoluciju o Srebrenici".

Uprkos brojnim apelima, bošnjački političari, sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem na čelu, učinili su sve da naprave čist put Bošnjacima u Australiji do ambasade.

Otišao je Alkalaj toliko daleko da je diplomati - savjetniku u Ambasadi BiH u Australiji Momčilu Vukoviću dostavio odluku o isteku mandata, a na njegovo mjesto postavio Dinka Tomca. Jer, Vuković je jasno dao do znanja da bi jedan takav skup bio kršenje Ustava BiH, što je Alkalaju i Bošnjacima zasmetalo.

Urađeno je to svega nekoliko dana pred 11. jul, pa je, niti malo "upakovano", stavljeno svima do znanja, da je sve podešeno radi ostvarivanja bošnjačkog cilja i u interesu ovog naroda.

Koliko daleko su otišli u Australiji, pokazuje i činjenica da je Vuković bio izložen medijskom linču i da su mu predstavnici Vijeća bh. organizacija ranije prijetili.

Ova dešavanja još jedna su u nizu potvrda "regularnosti" Alkalajevog rada, koji je omogućio da Ambasada BiH u Kanberi postane ambasada Bošnjaka. Još jednom je, po ko zna koji put po redu, dokazano da se jedna državna institucija stavlja u službu samo jednog, bošnjačkog naroda, i da tako nije samo ovdje na Balkanu.

Nažalost, tako je i u demokratskim zemljama, poput Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana