Alkalaj

Svjetlana Tadić
Alkalaj

Iako bi zadatak svakog šefa diplomatije na svijetu, pa i ministara inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, trebalo da bude uspostavljanje diplomatskih odnosa i saradnja sa najjačim i najznačajnijim zemljama svijeta, od čega će najviše koristi imati upravo građani te zemlje, u BiH je diplomatska praksa "malo" promijenjena dolaskom ministra Alkalaja.

Iz njegovog rada u protekle četiri godine može se zaključiti da je vrlo rado, i štaviše, sa zadovoljstvom sklapao sporazume i odnose sa arapskim svijetom.

Tako se BiH danas može pohvaliti sa diplomatskim odnosima sa dobrim dijelom afričkog i azijskog kontinenta.

Na posljednjem zasjedanju Generalne skupštine UN, gdje je zadatak diplomatskog kora većine prisutnih zemlja bio promocija i jačanje veza sa svjetskim silama, BiH je postala bogatija za mišljenja ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, Kraljevine Bahrein Khalida bin Ahmed bin Mohamed Al Khalifa, Kuvajta Muhameda Sabah Al Salem Al Sabaha i ministra inostranih poslova Sudana Ali Ahmeda Kartija o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Pored sastanaka sa ovima, Alkalaj se sastao i sa ministrima inostranih poslova Sultanata Oman Džusufom bin Alanji bin Abdullahom i Palestine Ridžadom Al Malkijem.

Ništa ne bi bilo sporno da je na tim sastancima išta konkretno dogovoreno, umjesto što je samo "razgovarano", "sugerisano", "izražena spremnost i interes", te što je zaključeno da je "potrebna ekonomska saradnja".

Ako ništa konkretno nije dogovoreno, postavlja se pitanje svrhe samih sastanaka. Ili je u tim prilikama, kao i u mnogim drugim, ministar Alkalaj iskoristio priliku da ojača lične odnose sa dotičnim.

U vrijeme kada BiH prijeti ukidanje bezviznog režima, kada ne ispunjava osnovna pitanja iz oblasti evroatlantskih integracija i kada nema budžet, ministar inostranih poslova, umjesto da lobira kod predstavnika najjačih zemalja da pomognu BiH, on sa zemljama trećeg svijeta "izražava spremnost na saradnju".

Smiješno i tužno da takav čovjek još uvijek sjedi u MIP-u i predstavlja BiH na svjetskim skupovima, te da ga za njegov, takav rad još uvijek niko ne poziva na odgovornost.

BiH je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 165 zemalja svijeta, od kojih trećinu vjerovatno ni sam Alkalaj ne bi znao da ponovi, a o koristi za građane od tih i takvih odnosa suvišno je i govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana