Alkalaj

Svjetlana Šurlan

Kada neko neupućen u lik i djelo bivšeg ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja pogleda izvještaj Ministarstva za prošlu godinu, lako bi mogao da povjeruje da je riječ o zemlji u kojoj, zahvaljujući čvrstim diplomatskim vezama sa zemljama širom svijeta, cvjeta saradnja.

Lako bi se nevješti čitalac mogao prevariti pa povjerovati da od tih stotinu i kusur zemalja sa kojima BiH ima potpisane međudržavne sporazume, BiH ima i koristi, bilo ekonomske, bilo političke i svake druge.

Još kada vidi cifru od 60 miliona maraka koliko je MIP lani imalo na raspolaganju, sumnjama ne bi bilo kraja - riječ je o izrazito razvijenoj zemlji sa sjajnim diplomatskim vezama na svim meridijanima, ekonomski stabilnoj i spremnoj da Ministarstvo koje joj je donijelo toliku korist nagradi milionima za dalje širenje dobrog glasa o BiH.

Međutim, avaj! Riječ je o klasičnoj fatamorgani.

Tek negdje pred kraj izvještaja o radu MIP-a, kroz jednu naizgled neupečatljivu rečenicu provlači se objašnjenje za suludu pomisao da je MIP jedna od najfunkcionalnijih institucija u raju na zemlji - zvanom BiH.

Sporazumi koje je bivši ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj potpisao sa mnogobrojnim zemljama nisu dali željene rezultate zbog “revolucija” širom svijeta?!

Osim što je ovakvo objašnjenje smiješno, ono je i žalosno!

Fatamorgana se raspršila u paramparčad.

Pa šta je onda taj ministar Alkalaj, kao logično se nameće pitanje, radio čitavu godinu, a i one prije, kada su arapskim svijetom, koje je najradije posjećivao, buktale “revolucije”?

Je li se trudio da ekonomsku, političku i svaku drugu pomoć za BiH obezbijedi u alternativnim izvorima, zemljama u kojima vlada mir?

U izvještaju piše da je bivši ministar povezao BiH sa Republikom Kongo, Republikom Trinidad i Tobago, Tavulu, Antigva i Barbuda, Republikom Saveza Mjanmar, Gabonom i Malavijem. Nema šta, zavidan spisak. Nadam se da ni njima ne prijete “revolucije”, pa da Alkalajev posao ne bude uzaludan, jer bi onda u Ujedinjenim nacijama, gdje su mu poklonili funkciju, mogli da pomisle da on ne raspolaže opsežnim “diplomatskim aktivnostima” i sluhom za dobru međudržavnu saradnju, nego da je po svijetu putovao samo po njemu zanimljivim zemljama.

U UN bi logično trebalo da se zapitaju kome su to prepustili jedan od sektora. Nadam se da se ne radi o samodestruktivnoj organizaciji, jer svako drugo objašnjenje za ovakav potez teško je pronaći. U svakom slučaju, srećno im bilo sa Alkalajem!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana