Alkalaj i Srpska

Vanja Štrbac
Alkalaj i Srpska

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj ni u tehničkom mandatu ne odustaje od toga da na neki način nanese štetu Republici Srpskoj. Posljednji takav pokušaj bio je u Kanberi, na australijskom Institutu za međunarodne poslove, gdje je održao govor u kojem je po ko zna koji put iznio niz optužbi na račun Srpske.

Tako je on u svom govoru nazvanom "Od Dejtona do Brisela: BiH i balkanski put ka NATO-u i Evropskoj uniji" pričao o svemu, osim o onome što je trebalo da bude tema govora. Ali zato nije propustio da ponovo napadne RS.

U tom je govoru, između ostalog, naveo da zbog organizovanih i ciljanih opstrukcija vlasti RS, nije sproveden Dejton, tačnije aneks koji se odnosi na povratak izbjeglica i da je, s obzirom na tu činjenicu, struktura vlasti u RS danas monoetička.

- Od 19 poslanika i delegata u Parlamentu BiH iz RS, svih 19 su Srbi. Ovi brojevi im omogućavaju da blokiraju svaku inicijativu koja ima za cilj da integriše BiH. Štaviše, ovakva situacija daje političke podsticaje za blokadu što je više moguće prijedloga propisa - otkrio je Alkalaj.

On je govorio i tome kako je njegov jevrejski narod doživio holokaust, te rekao i to da se "holokaust ponovo dogodio u BiH". Alkalaj je rekao i to da je "Dejton imao veliki uspjeh, jer je zaustavio rat, ali da je napravio i promašaje kolosalnih razmjera". Zbog toga se založio za ostanak OHR-a i njegovu snažniju intervenciju. Rekao je da je OHR "spor i trom".

Alkalaj je u govoru o EU i NATO-u pomenuo veoma patetično i ratnog ministra spoljnih poslova RBiH Irfana Ljubijankića.

Čini se da je svoje četiri godine na vlasti Alkalaj iskoristio ni za šta drugo nego za optuživanje Republike Srpske za sve nedaće koje su zadesile BiH, kako devedesetih, tako i godina koje su uslijedile, do danas. Zaista, po čemu ćemo pamtiti Alkalaja? Je li učinio nešto konkretno za BiH? Je li uradio neku epohalnu stvar vrijednu pamćenja i značajnu za sve stanovnike BiH za vrijeme svoje "vladavine"?

Vremenom je postao kao pokvarena ploča, samo malo modifikujući svoje govore i "osvježavajući" ih novim arsenalom napada na Srbe i Republiku Srpsku koji su krivi za sve. Sva sreća pa ćemo mu uskoro vidjeti leđa. Bio, ne ponovio se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana