Alijagići

Sandra Miletić
Alijagići

BANjA LUKA - Okružno tužilaštvo u Trebinju odlukom da poslije tri godine obustavi istragu u "predmetu Alijagići" blago rečeno šokiralo je sve one koji znaju bilo šta o ovom slučaju.

Tužilaštvo je obustavilo istragu protiv Saliha Alijagića zbog "nastupanja apsolutne zastare krivičnog gonjenja".

Centar javne bezbjednosti Trebinje podnio je izvještaje o počinjenom krivičnom djelu u toj aferi još u maju i u avgustu 2005. godine protiv Saliha Alijagića, Milana Vrčevića, Milenka Duganyića, Božidara Nikolića i Rade Ratkovića.

U izvještajima policije Okružnom tužilaštvu u Trebinju navedeno je da postoji osnovana sumnja da je Salih Alijagić upotrebljavao neistinite poslovne isprave i prikrivao stvarno poslovanje "Alijagića". Falsifikovane su potvrde firme "Peromi" od 25. aprila 2002. godine i firme "Holding Obod" Cetinje od 14. marta 2002. godine. Alijagić je u sudskoj parnici davao lažni iskaz na ročištu 10. maja 2002. godine.

Salih Alijagić je na osnovu falsifikata do sada naplatio 1,3 miliona KM odštete od opštine Trebinje za otuđenje navodno srebrnih elektroda iz svoje radnje. Ako Ustavni sud ne uvaži nove dokaze RS, on će naplatiti još nevjerovatnih šest miliona KM u državnim obveznicama i četiri miliona KM na osnovu kamata!

Ono što je posebno šokantno u cijeloj ovoj priči jeste nevjerovatno veliki broj propusta nadležnih, tačnije policije i Tužilaštva.

Alijagić se na sudu nije pojavio iako su mu pozivi za ročišta slati na dubrovačku adresu. U međuvremenu, boravio je u Trebinju, ali ni Tužilaštvo ni policija nisu ni pokušali da ga dovedu pred lice pravde.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj ukazao je dopisom Kolegijumu tužilaca na brojne propuste koje je u ovom slučaju napravio i tužilac Obrad Rajčević.

Tužilac je, između ostalog, morao u roku od šest mjeseci da sprovede istragu i da, ako to nije u mogućnosti, o tome obavijesti Kolegijum tužilaca i da dalje sprovodi mjere.

Mogao je tužilac i da podigne optužnicu i ako je okrivljeni, a to je činjenica, svjesno izbjegavao odazivanje na poziv Tužilaštva radi davanja izjave.

Zaključak cijele priče je jasan: ako se zahtjevi Pravobranilaštva RS ne uvaže, Salih Alijagić dobiće milione na osnovu dobro smišljene prevare. I za to neće odgovarati. Nevjerovatno jeste, ali nije nemoguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana