Alija upamćen samo po zlu

Darko Grabovac
Alija upamćen samo po zlu

Nema dana da Bošnjaci u državnoj zajednici BiH ne podignu političku prašinu ponavljajući mantru kao čuveno pile iz crtanih filmova Kalimero “To je nepravda, to je nepravda”.

 Ovih dana je krenula lavina na donedavno omiljenog lika u Sarajevu, Nijemca Kristijana Šmita koji je, dok je radio na štetu Srba, okivan u zvijezde. Međutim, sada svaku njegovu riječ tri puta mjere i važu. Osim odlaska u Strazbur gdje će pred Evropskim sudom za ljudska prava reći svoje mišljenje u slučaju “Kovačević”, juče mu je zamjereno kako je izjednačio Aliju Izetbegovića i komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. 

Alija je ko biva dobrotvor u odnosu na haškog osuđenika.

To je možda tako iz ugla Sarajeva, jer tamošnji političari, a i narod je kratkovid i zaboravio je onu čuvenu Izetbegovićevu da će “žrtvovati mir zarad nezavisne BiH”. Dobio je sve samo ne ono što je htio, državu po mjeri Bošnjaka. I neće je kao takvu nikada ni dobiti. 

Zbog islamskog fanatika Izetbegovića izginula je brojna mladost iz sva tri konstitutivna naroda. On je žrtvovao Srebrenicu, podsticao surove likvidacije sarajevskih Srba i stvaranje stotine logora po toj čaršiji i oko nje. Dovukao je bjelosvjetski šljam, fanatike iz islamskih zemalja koji su po svojim vjerskim običajima odsijecali glave po Ozrenu i drugim vjekovnim srpskim ognjištima. Izetbegović ih je postrojavao i davao komande. 

Htjeli to Bošnjaci priznati ili ne, Alija je zajedno sa Franjom Tuđmanom bio ozbiljan kandidat za Haški tribunal. Smrt ga je spasila od zatvorske ćelije i epiteta ratnog zločinca sa međunarodnim pečatom. Onaj ko je kriv za izazivanje rata ne može se porediti sa bilo kojim generalom.     

Međutim, vratimo se Šmitovom poređenju Izetbegovića i Mladića.  Jedan od najglasnijih u kritikama njemačkog turiste bio je ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić. 

- Da li bi djecu trebalo učiti da izjednače onoga ko je branio svoj dom, narod i domovinu s onima koji su ih htjeli uništiti? Jer, realno, bili smo jedan narod do trenutka kada agresija nije postala sredstvo podjele - rekao je Delić.

Pa upravo u tome i jeste problem što vajni ministar ne želi da ukaže na činjenicu da su Srbi branili svoju domovinu Jugoslaviju i nisu htjeli da izađu iz nje i uđu u islamsku BiH. Upravo zbog te najgore vrste fundamentalizma nemaju sentimentalnosti prema državnoj zajednici sklepanoj u Dejtonu. I Srbi žele da je napuste s potpunim pravom, a teško će se ko izboriti protiv narodne volje, bar se tako u istoriji pokazalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
Bečki kadet
Bečki kadet
Vrijeme provjera
Vrijeme provjera
Gluvi na radnička prava
Gluvi na radnička prava
Milo nejaki
Milo nejaki
Firme kao na traci
Firme kao na traci
Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana