Alarmantna hapšenja

Željka Domazet

U još jednoj spektakularnoj akciji kojih nije manjkalo u BiH uhapšen je lider SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta ove zemlje Fahrudin Radončić.

Radončić se tako upisao među "krupne političke ribe" koje su imale priliku da se nađu iza rešetaka.

Ogromna većina tih "krupnih političkih riba", međutim, nakon hapšenja, pritvora i procesuiranja je i oslobođena i nakon sudskih sporova ponovo su se vraćali na političku scenu i danas obavljaju značajne funkcije u ovoj zemlji. Da li je neko od političara u BiH hapšen, procesuiran i oslobađan pa se i prije i nakon toga nastavio baviti politikom, u cijeloj ovoj priči i nije bitno.

Bitno je to da će nakon Radončićevog hapšenja neke stvari konačno morati da budu razjašnjene ako već do sada nisu bile da bi treći stub vlasti, a samim tim i ova zemlja opstali.

Jer kao prvo, za sopstveno hapšenje je i sam Radončić znao i najavljivao ga danima. Čudno je zaista kako u BiH kao ni u jednoj drugoj zemlji oni koji će biti uhapšeni znaju da će im se to desiti i kako to iz najviših pravosudnih institucija cure informacije do onih kojih se to lično tiče.

Nejasno je, takođe, kako to dokumenta i informacije cure iz Tužilaštva i objavljuju se po medijima, kako to određeni mediji znaju kada i gdje će se desiti neka akcija hapšenja. Još gore, kako to da presuđeni kriminalci znaju kada će ko biti uhapšen? Ukratko, kako su to pravosudne i bezbjednosne agencije u ovoj zemlji postale sito iz koga sve procuri?

Zato, ili će pravosuđe morati stati na noge i iza svojih poteza i iznijeti debele razloge zašto je uhapsilo jednog lidera stranke, druge po jačini u Bošnjaka, i delegata u Domu naroda ili će se pravosudni sistem ove zemlje stropoštati u debelo blato iz koga se zasigurno iščupati neće. Jednim riječju - ili će Radončić u zatvor ili će iza rešetaka morati neko od tužilaca, jer stvari su već odavno prelile čašu i previše je spektakularnih hapšenja koja na kraju završavaju puštanjem na slobodu, a da u cijelim tim spektaklima i blamažama niko ne snosi odgovornost ni sankcije.

Moraće se konačno javnosti ponuditi odgovor da li to i ko izvan pravosudnih institucija povlači poteze umjesto njih. A ako niko ne povlači, kako to da tužioci nakon spektakla ne mogu ama baš ništa da dokažu. Stvari su u vezi sa svim ovim odavno prelile čašu da je sve pomalo dobilo oblik anarhije, pa će stoga Tužilaštvo ove zemlje za slučaj hapšenja Radončića javnosti morati podastrijeti valjane razloge i iznijeti dovoljno argumenata, da na kraju ne bi i ono i kompletan pravosudni sistem odveli u anarhiju. Zvono za alarm je već odavno upaljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana