Alarm za “Željeznice”

Marijana Miljić Bjelovuk

“Željeznice RS” čvrsto drže tron među najvećim gubitašima u Srpskoj, a da se “grčevito bore” da tu poziciju ne prepuste drugome, potvrđuju finansijski i revizorski izvještaji koji iz godine u godinu upozoravaju na sve veću dubiozu u ovom javnom preduzeću.

U najnovijim izvještaju nezavisne revizorske kuće “Grant Tornton” navedeno je da su kratkoročne obaveze ovog preduzeća na kraju prošle godine premašile vrijednost tekuće imovine za najmanje 206 miliona maraka. Primjedaba revizora je više, a akcenat je na kratkoročnim milionskim obavezama koje bujaju i dovode u pitanje mogućnost da ovo preduzeće nastavi dalje poslovanje. To bi značilo gašenje preduzeća, u kojem već odavno ne cvjetaju ruže i otkaz za oko 3.000 radnika, koji se i sada bore da naplate ono što su zaradili.

Sve oči menadžmenta posrnulih “Željeznica” za sada nisu uprte u traženje rješenja za probleme ovog preduzeća, već isključivo u kredit Svjetske banke u iznosu od čak 100 miliona maraka, koji bi koliko-toliko trebalo da popravi crnu finansijsku sliku.

Dok se oni mole da taj kredit što prije dobije zeleno svjetlo na nivou BiH i bude ratifikovan, obaveze i problemi u ovom preduzeću ne miriju već dobijaju novu milionsku snagu.

Krivci za stanje u ovom preduzeću se ne pominju, već samo krediti i restrukturiranje, a problemi ponekad izađu iz zaborava, obično u vrijeme sumiranja rezultata.

Ne možemo da se ne zapitamo da li bi stanje ovog gubitaša danas bilo znatno drugačije da je neko od odgovornih sankcionisan zbog milionske štete.

Jasno je i da će se o ovom preduzeću, njegovom poslovanju i štrajkovima željezničara i dalje pričati, a da se pri tome neće pominjati krivci koji su ovo preduzeće odvezli u provaliju. Tek po koji radnik ili sindikalni vođa spomenuće imena krivaca i na tome će se okončati čitava priča i, nažalost, njihova odgovornost.

Za rješavanje problema u “Željeznicama” prijedlozi su išli od stečaja pa sve do restrukturiranja. Da li će ova posljednja opcija uroditi plodom, ostaje da sačekamo kraj 2021. godine, za kada je predviđen kraj restrukturiranja.

Jedno je jasno, a to je da ovo javno preduzeće treba da bude primjer kojom politikom menadžment ne treba da se služi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana