"Al-Nusra"

Goran Maunaga

Oštra međusobna podjela pripadnika terorističkih organizacija Islamska država i "Al-Nusra", sirijskog ogranka "Al-Kaide", primjetna je i u BiH.

Odlično je to što se zna da su Nezim Halilović Muderis, Dževad Gološ, Imad al Misri i Ajman Avad saradnici "Al- Nusre", da organizuju i logistički podržavaju odlazak onih državljana BiH koji se u Siriji pridružuju toj terorističkoj organizaciji.

Ali nije dobro to što oni, iako je sve to poznato, do danas nisu uhapšeni. Jer teroristi su teroristi.

Jasno je da o tome odlučuju druge, jače službe od ovdašnjih, a koje to tumače višim interesima, odnosno upotrebom "Al-Nusrinih" pripadnika u borbi protiv terorista Islamske države, ali nije u redu da su takvi na slobodi bez obzira na tvrdnje da se oni drže "pod kontrolom".

Jer teško da to može da završi dobro, isto kao što su  više nego loše završila planirana "arapska proljeća" koja su izrodila neplaniranu Islamsku državu i koja je sve veća prijetnja Evropi.

Naravno da nema govora o otvorenoj saradnji zapadnjaka sa "Al- Nusrom", ali oni tamo podržavaju i naoružavaju umjerenije organizacije koje se bore protiv "Al-Nusre", ali koje zatim nerijetko to oružje prebacuju tom ogranku "Al-Kaide" ili mu se pridružuju.

Takva situacija na sirijskom ratištu, kalkulacije tipa "ko bi protiv koga mogao da se bori" direktno se prenosi i u BiH što dokazuje i činjenica da su Muderis, Gološ, Al Misri i Avad još na slobodi i da rade to što rade. A "Al-Nusra" je opasna isto koliko i Islamska država. Na duže staze možda čak i više.

U svakom slučaju, teroristička prijetnja po BiH sve je veća, a činjenica da se u ovoj nesrećnoj zemlji istovremeno nalaze i pripadnici Islamske države i "Al-Nusre" samo povećava strah od dolazećeg vremena.   

Moćne zapadne "kalkuliste" možemo samo da zamolimo da prekinu s tim igrama, da to ne rade ovdje i preko naših leđa. Da ispoštuju odluku o odlučnoj borbi protiv svih oblika terorizma, protiv svih terorista i njihovih organizacija, a ne samo protiv nekih.  

Malo li je to što se oko svih detalja u vezi sa "Al-Nusrom" slažu stručnjak za terorizam, američki senator Ričard Blek, i analitičari "Vašington posta"?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana