Akcizne bombe

Marijana Miljić Bjelovuk

Rast akciza na duvanske proizvode u BiH prethodnih godina donio je niz posljedica. Nadležne institucije su povećanje tog nameta iz godine u godinu pravdale jednom rečenicom: Moramo da se prilagođavamo evropskim direktivama.

I tako se domaće tržište i dalje pridržava evropskih direktiva kada su u pitanju nameti i uzimanje novca iz džepa građana. Kada je riječ o platama, razvoju zemlje i drugim važnim pitanjima koji bi trebalo da podignu životni standard, onda se ne spominje ni "e" od evropskih direktiva. Tu važe samo domaće.

Cilj vlasti je, izgleda, da u kombinaciji evropskih i domaćih direktiva iz BiH u potpunosti protjera duvanski dim. Nekada će, onako čisto reda radi, da spomenu i da sve rade jer vode računa o zdravlju stanovnika. Razumljivo je, moraju nekada i to da kažu, mada tu nikoga ne mogu da zavaraju jer su svi svjedoci toga koliko oni brinu o zdravlju stanovnika sa akciznim politikama.

Na kraju su se pogubne posljedice akcizne politike na duvanske proizvode pokazale i na opadanju prihoda države od tih nameta. Po svemu sudeći, ti će prihodi opadati i dalje, dok će s druge strane dodatno ojačati šverc cigareta, koji je i te kako uzeo maha. Na drastičan pad prodaje na legalnom tržištu ukazuju i podaci UIO BiH prema kojima je ona od 2010. do danas i više nego prepolovljena. Podaci UIO pokazuju da je od akciza na cigarete u 2017. godini ubrala 793 miliona maraka, a njihova računica pokazuje da bi u 2021. po tom osnovu mogli da inkasiraju 77 miliona maraka manje.

Švercera cigareta u BiH možemo da sretnemo na svakom koraku i na desetine hiljada poreskih inspektora neće ih tako lako moći protjerati sa tržišta.

Na kraju krajeva, visoki nameti, koji nisu nikako srazmjerni domaćem standardu, natjerali su ljude da pronalaze nove pravce zarade na crnom tržištu i na taj način potapaju legalnu prodaju cigareta.

Nažalost, kod uvođenja nameta država nije predviđala posljedice. Nije se obazirala ni na iskustva zemalja iz regiona, koje su akcize na duvanske proizvode usklađivali na osnovu standarda stanovništva.

Zbog svih tih direktiva koje su vlasti primijenile sada moraju da se traže rješenja za izlaz iz novonastale situacije. Švercu cigareta i ilegalnoj prodaji neće tako lako moći stati u kraj, a iz budžeta će nastaviti da cure milioni maraka. Da li će se i u pronalaženju rješenja i sprečavanju šverca cigareta voditi evropskim direktivama, ostaje da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana