Akcize - vrzino kolo

Željka Domazet

Izmjene Zakona o akcizama i pratećih zakona, koje su uslov koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio BiH za kreditni aranžman, definitivno su pale na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Izmjene akciza bile su dogovorene na nedavnim  sjednicama svih lidera koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH, ali očito je da svi dogovori koji se na tim  sjedeljkama postignu, padnu kao kula od karata kada se krene sa njihovom realizacijom.

I ovo je samo jedan od niza pokazatelja da je koalicija u FBiH kao i ona na nivou BiH na klimavim nogama, da ono što lideri dogovore samo kao mantru ponavljaju od sastanka do sastanka i da pravih rezultata nema ni na vidiku.

Bez akciza nema povoljnog kreditnog novca, nema izgradnje autoputeva, ni puteva i sve to skupa samo je još jedan dokaz da ovakvim radom ova zemlja može ići samo stranputicama i posrtati.

Valja imati u vidu činjenicu da je taj novac planiran kako u budžetu u Srpskoj, tako i onom u FBiH. Stoga će se ovaj potez Upravnog odbora UIO direktno odraziti na život u entitetima i sve planove koje su u tom  segmentu imale entitetske vlade koje će po svemu sudeći morati da se okrenu drugim izvorima.

U cijelom ovom vrzinom kolu jedini izlaz i opcija da akcize ugledaju svjetlo dana i da se aranžman otkoči jeste to da Savjet ministara sačini svoj prijedlog ili da to učini Parlament BiH.

Ne bude li volje da se pitanje akciza riješi na taj način teško je u ovom trenutku predvidjeti koje će dalje korake preduzeti vlade da ne bi došlo do dodatnog stezanja kaiša.

Nesporno je da su bilo kakvi dogovori u ovoj zemlji postali gotovo nemogući i da je svaka tvrdnja da BiH može nesmetano napredovati na putu ka uređenim demokratskim  zemljama i ka zemljama Evropske unije šarena laža u koju više ni naivni ne vjeruju.

Uostalom, sve će to narod platiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana