Akcije i reakcije

Darko Gavrilović
Akcije i reakcije

Sve relevantne institucije Republike Srpske zauzele su stav da je stanje u Fondu PIO RS alarmantno i neodrživo na sadašnjim osnovama.

Činjenica je da je Fond suočen sa sistemskim problemima izraženim kroz primjenu prevaziđenog modela generacijske solidarnosti, ali je teškom stanju kumovalo i katastrofalno raspolaganje akcijama koje je Fond PIO dobio u procesu privatizacije. I to su potvrdila resorna ministarstva, revizori i radna grupa koja je i imenovana sa zadatkom da donese strategiju za opsežnu reformu penzijskog sistema prije nego što se on potpuno ne uruši.

Crnu sliku u Fondu PIO kroz naočare u boji gleda samo njegov direktor Zoran Mastilo. On i njegovi saradnici iz menadžmenta nisu se mnogo zabrinuli zbog toga što je u njihovom mandatu iz portfelja Fonda PIO isparilo 326 miliona maraka. Od Mastila, koji je svoju nemoralnost pokazao mjesecima unazad, ništa drugo se nije moglo ni očekivati nego da krene u razjašnjavanje sa medijima koji su objavili da se vrijednost akcija koje Fond PIO posjeduje u preduzećima u Srpskoj topi svemirskom brzinom. Umjesto da ponudi objašnjenja Mastilo se uhvatio otrcanih fraza i za sve krivca pronašao u svjetskoj ekonomskoj krizi. Tačno je da je globalna ekonomska kriza uticala na pad vrijednosti akcija na Banjalučkoj berzi, ali se dobar dio izgubljenog mogao spasiti restrukturisanjem portfelja.

Istina činio je to Mastilo u slučajevima zahvaljujući kojima je Fond PIO doveo do glavne uloge u raznim aferama. Jedan od školskih primjera Mastilovog restrukturisanja je prodaja udjela Fonda u bilećkoj "Viduši" trebinjskoj firmi "Market 99". Isuviše je providno da je "Market 99" zahvaljujući svesrdnoj podršci Mastila uspio steći tek koju akciju iznad 50 odsto kapitala u "Viduši". Pečat prevare na tu transakciju udaren je time što se Fond na javnu ponudu "Marketa 99" javio pred samo zatvaranje tržišta kada se već dalo naslutiti da će biti odlučujući tas na vagi.

Kada već ničim nije uspio da se pohvali Mastilo se počeo kititi tuđim perjem pa je sebi prisvojio zasluge za prodaju udjela Fonda PIO u preduzećima naftne industrije, iako i sam zna da je u tom poslu učestvovao koliko i u misiji spejs šatla na Mars.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana