Akcija u Gornjoj Maoči

Goran Maunaga
Akcija u Gornjoj Maoči

Policijska akcija pod nazivom "Svjetlost", najveća te vrste u BiH od Dejtonskog sporazuma do danas, koja je nedavno sprovedena u vehabijskom selu Gornja Maoča, pokazala je da nijedan dogovor, plan, akcija, pa ni ona najosjetljivija i visokorizična, u BiH ne može biti organizovana i izvedena onako kako bi to trebalo.

Ta akcija pokazala je da će BiH, kad je već jednom postala važna karika islamskog terorizma i mjesto sa formiranom izuzetno kvalitetnom ćelijom "Al-Kaide", to zauvijek i da ostane.

Naime, iako je u operaciji u Gornjoj Maoči učestvovalo čak 600 pripadnika većine policijskih agencija u BiH, ona je samo dijelom uspjela jer, prema svemu sudeći, mnogo oružja je prije akcije sklonjeno, dok neke lokacije nisu ni pretresene.

Koliko se zna, dojava vehabijama stigla je od nekoga iz Federalne policije.

Iz te institucije još nema potvrde o tome da li su pretresene kuće Enesa Mukovića, Sabahudina Fiuljanina, Sedina Gulamića, Fehima Ikanovića i Latifa Zahirovića.

U tim kućama je, prema podacima stranih bezbjednosnih službi, bilo skriveno oružje, a pored kuće Zahirovića nalazilo se veliko skladište oružja.

Međutim, Federalna uprava policije saopštila je da je tokom pretresa u toj akciji zaplijenjeno 18 pištolja, osam ručnih bombi, sedam pušaka, 21 nož, bajonet i sablja.

I iznenađenje zašto je uopšte organizovano rješavanje ovog dugopostojećeg problema vehabijsko-mudžahedinskog sela Gornja Maoča, koje se nalazi na granici Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH i distrikta Brčko, ima svoje objašnjenje: baš ovakva akcija, i baš u ovo vrijeme, odgovarala je dijelu političkog vrha u BiH.

Sprovedena je upravo kada su u Sarajevo stigli zvaničnici iz svijeta, a i liberalizacija viznog režima je na pomolu. To što je pitanje da li će ovako grandiozna akcija uopšte dati bilo kakve stvarne rezultate, druga je stvar.

Jer ako zaista postoji čvrsta odluka da se u BiH obračunamo sa opasnim radikalnim islamom i vehabističko-mudžahedinskim organizacijama, onda bi operaciju bar istih razmjera trebalo sprovesti u srcu tog pokreta, dakle u džamiji saudijskog kralja Fahda u Sarajevu, koja je eksteritorijalna jedinica koja ne pripada BiH nego Saudijskoj Arabiji.

Taj film nećemo da gledamo jer u BiH, i šire, nema onoga ko bi se usudio da organizuje i izvede takvu policijsku akciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana