Akcija "Damask"

Goran Maunaga

Tačno onako kako je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i najavila početkom septembra, nakon sprovedenog prvog dijela policijske akcije "Damask" kad je uhapšeno 16 osumnjičenih za terorizam, juče je uslijedilo novo hapšenje novih 11.

Pripadnici SIPA o tim i ostalim državljanima BiH koji ratuju po Siriji i Iraku, u terorističkim organizacijama "Islamska država" i "Al-Nusra", kao i o onima koji su ih tamo poslali, podnijeli su Tužilaštvu BiH kvalitetne izvještaje i prošle i ove godine, pa je zaista krajnje vrijeme bilo da se ti opasni ljudi pohapse.

Kad je riječ o ovom drugom dijelu te akcije, dobra vijest je da su ovom prilikom pohapšeni i pripadnici "Al-Nusre", odnosno "Al-Kaide", a ne samo simpatizeri i članovi "Islamske države" kao što je to bilo u akciji izvedenoj početkom septembra.

Jer činjenica je ipak da se po BiH i dalje slobodno šetaju pojedinci koji su važni u organizaciji "Al-Kaide" i da, bez obzira na to što je SIPA Tužilaštvu ranije i o njima podnijela kvalitetne izvještaje, nikada nisu ni saslušani, ni uhapšeni.

Zato u BiH više nijedna služba više ne može tačno da utvrdi koliko je njih i u kojoj mjeri povezano s terorizmom, ni kako to da državljanstva BiH nisu oduzeta svima koje su UN odnosno Savjet bezbjednosti označili kao saradnike "Al-Kaide".

A da je problem sa radikalnim islamistima za BiH veoma ozbiljan, potvrdio je i ambasador Ruske Federacije u UN Vitalij Čurkin koji je u Savjetu bezbjednosti pozvao na njegovo rješavanje.

U svakom slučaju, za svaku je pohvalu to što su na prijedlog SIPA Tužilaštvo i Sud BiH izdali naredbu o hapšenju osumnjičenih za veze s terorizmom. Sada ostaje da pravosudne institucije završe svoj posao da i ljetos usvojene dopune Krivičnog zakona kojim se sankcioniše formiranje i pridruživanje stranim vojnim, paravojnim ili parapolicijskim formacijama, budu primijenjene. I da, naravno, hapšenja budu nastavljena.

Ali nipošto ne treba zaboraviti da će se situacija sa teroristima u BiH svakim danom pogoršavati i da će realna opasnost od terorističkih napada konstantno da raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana