AID-ove diplomate

Goran Maunaga
AID-ove diplomate

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH i njegov način rada svih ovih godina su paradigma postojanja i djelovanja same BiH. Važi i obrnut princip, taj da je MIP slika i prilika neodrživog monstruma zvanog BiH.

MIP je nizom afera do sada pokazalo da je sposobno baš za svašta, za sve osim za obavljanje poslova koji su mu po propisima glavna namjena. Isto kao i sama kompletna BiH, koja ne samo da nije država, nego je preskupo čudo koje postoji samo zbog sebe i čiji način opstanka nije jasan ni svjetskim ekonomskim ekspertima.

MIP je od samog početka, dovođenjem provjerenog bivšeg kadra Službe državne bezbjednosti, udbaša koji su pripadali bošnjačkoj tajnoj službi AID, postao obavještajni bošnjački punkt. Diplomatija je potpuno iskorišćena za najprimitivnije oblike špijunaže. Uz te i takve činjenice, "poslovi" su se godinama razgranavali pa su diplomatske privilegije počele da se usput koriste i za prekogranični prevoz razne "robe" i trgovinu oružjem.

Diplomatske registarske tablice na malim i velikim vozilima, koja ne granicama ne podliježu kontroli, otvaraju razne mogućnosti, pogotovu profilima bivših udbaša, pripadnika AID-a. Tako su oni spojili ugodno s korisnim, od zaposlenja, preko špijuniranja do bogaćenja.

Radili su, dakle, sve osim onoga što je u tom ministarstvu trebalo da rade, ali za to vjerovatno neće nikada i nikome odgovarati. Jednostavno, takvo je to ministarstvo i takva je to država.

Iako više nije tajna da su pomoćnici i savjetnici ministra Svena Alkalaja Haris Lukovac, Senad Bužimkić, Danijel Hadžimusić, Mirsad Muhović i Alija Muminović bivši pripadnici AID-a, niko neće postaviti pitanje njihove ratne prošlosti i onoga čime su se bavili na tim pozicijama u ministarstvu. I iako postoje naznake da su neki od njih bili čak i pripadnici zločinačke jedinice "Ševe", formirane isključivo za likvidacije Srba, Hrvata i nepodobnih, nikakva istraga o tome neće biti pokrenuta.

Jer, da su predstavnici međunarodne zajednice imali namjeru da ovdje prave državu, vlast i njena ministarstva po svjetskim pravilima, to bi uradili na vrijeme, onda kad je sve to formirano. Ali nisu, pa su napravili BiH.

Lustracija na nivou BiH nikada nije sprovedena, dok je to u RS urađeno po inerciji, bez donošenja bilo kakvog zakona o tome. Srbi su u posljednjih dvadeset godina u ovom regionu označeni kao loši momci i nije se moglo desiti da neki ratni kadar, tipa Lukovca, Bužimkića, Muhovića poslije rata ostane na bilo kakvoj visokoj funkciji.

Ali pošto na nivou BiH i u FBiH jesu, sad je osnovno pitanje šta činiti sa tim i takvim nefunkcionalnim i kontraproduktivnim tvorevinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana