Agrar u nevolji

Vedrana Kulaga Simić

Poljoprivrednici u Srpskoj mjesecima su ukazivali na to da sve prognoze govore da će primjena adaptiranog SSP-a između BiH i EU dodatno skrati brazde, isprazniti torove i džepove, a to se, nažalost, potvrdilo već u prvom mjesecu primjene tog famoznog sporazuma.

 

Položaj u kojem se nalazi poljoprivreda u BiH nije zavidan, a oni koji kroz te poslove žele da radom i trudom obezbijede sebi i porodici egzistenciju teško spajaju kraj s krajem. Da će možda biti još gore u narednim mjesecima ukazuju prve analize i uporedni podaci uvoza i izvoza na tržište BiH.

Iz njih je vidljivo da uvoz stranih proizvoda raste, ali da taj skok ne prati izvoz proizvoda iz BiH na strano tržište.

Dok je uvoz svakog proizvoda iz EU u BiH samo za mjesec zabilježio milionski rast, domaći proizvođači na evropsko tržište u tom istom periodu uspjeli su da plasiraju neznatno više proizvoda.

Izuzetak su, doduše, voćari i povrtari, ali je pitanje šta će i s njima biti u narednim mjesecima.

Domaći proizvođači i dalje upozoravaju da im primjena SSP-a nikako ne ide naruku, da neće moći da se izbore sa novim kvotama i da će sve to, kada je njihovo proizvodnja i plasman proizvoda, imati jasan epilog. 

A, to je već sasvim jasno, da će kroz nekoliko mjeseci doživjeti potpuni krah.

I sami nadležni u RS, FBiH i nivou BiH su, početkom ove godine, priznali da će agrar pretrpjeti milionsku štetu od primjene novih pravila izazvanih SSP-om, ali i isticali da domaći agrar neće propasti.

Za sada se pokazalo da su u jednom, bili u pravu.

Srpska, ali i BiH imaju veliki potencijal u poljoprivredi, ali, u ovom slučaju na nesreću, upravo u onim oblastima koje gube utakmicu sa stranim igračima. To su uzgoj goveda, voća i povrća, te proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda.

U tim sektorima domaća proizvodnja već trpi prve udarce, a to nadležni u ovoj zemlji ne smiju ignorisati jer bi tek to bilo pogubno za domaći agrar.

Moraju se aktivno uključiti i pronaći alternativne načine kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima u BiH kako oni ne bi poklekli. Do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana