Agenda

Vedrana Kulaga Simić

BiH je dugo stajala na evropskom putu, gledajući kako je na tom putu pretiču zemlje regiona i velikim koracima grabe ka EU. Nakon godina gledanja desno - lijevo, i BiH je napravila prve korake koji su joj omogućili dugo očekivano stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Zemlja je zakoračila u novo istorijsko poglavlje, a tamo su je dočekali novi koraci koje zajednički moraju da naprave svi u BiH kako bi održali uhvaćeni zalet ka evropskoj porodici.

Početak, nažalost, ne obećava mnogo jer je već krenulo kako ne bi trebalo.

Ključnu ulogu u realizaciji ciljeva i aktivnosti neophodnih za dalje kretanje ka EU imaju nadležni u RS i FBiH, ali to je ignorisano na samom startu prilikom usvajanja reformske agende. Savjet ministara BiH, uz podršku ministara iz RS, dao je "zeleno svjetlo" dokumentu koji nije usaglašen. Naime, predstavnici RS ocijenili su da se nisu stekli uslovi da agenda dobije podršku sve dok njen sastavni dio ne budu i mišljenja, odnosno primjedbe ministarstva iz Srpske.

Svi građani su zapamtili rečenicu zvaničnika da "evropski put BiH nema alternativu", ali isto tako treba da ponavljaju da ni nadležnosti i potrebe Srpske nemaju alternativu.

Stvar je prosta da, što kaže narod, ne može biti prostija. Predstavnicima Srpske, bilo da su u Sarajevu ili Banjaluci, treba da bude jasno da im interesi Srpske i naroda koji ih je birao i izabrao na izborima moraju biti na prvom mjestu.

Jedno od tih prioriteta, a biće ih mnogo više kako zemlja bude odmicala (nadamo se) na putu ka EU, jeste odbrana onoga što Srpske ima po Ustavu i zakonu. RS, jednostavno, mora da bude pitana, da joj bude omogućeno da daje primjedbe/pohvale na važne zakone i reforme i da one budu uvažene. To moraju da znaju posebno ministri iz RS u Savjetu ministara.

A to su potvrdili u delegaciji EU, koji su naglasili da će većina primjedaba iz RS biti uvršćena u konačnu verziju agende.

Reformska agenda je veliki test za sve strane u BiH koji će pokazati ko se pridržava temelja na kojima stoji BiH, a ko ih ruši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana