Agencije

Svjetlana Šurlan

Parlamentarci, ministri, a posebno običan narod svjesni su da mnogobrojne agencije na nivou BiH ništa ne rade, osim što troše pare. Nadležni to čak i javno govore i stalno najavljuju kako će se tome stati u kraj i kako je administracija preglomazna i treba je reorganizovati.

Problem je što se ono što se kaže ne ispunjava, pa se institucije množe iz godine u godinu, kao i broj službenika i činovnika, a nule na odobrenim budžetima ovih institucija se samo dodaju.

Mnogobrojni zaključci Parlamenta i Savjeta ministara BiH se donose već godinama, ali se skoro pa nikako ne ispunjavaju, osim ako ne znače više plate i dodatne privilegije. Jedan od tih zaključaka je bio i da sva ministarstva naprave analizu efikasnosti i opravdanosti agencija u svojoj nadležnosti.

Iako se deklarativno zalažu za štednju, svi ministri redom u analizama su naveli da nema opravdanosti za ukidanje agencija koje su u njihovoj nadležnosti, tražeći čak i dodatna zapošljavanja, a samim tim i više para.

Nevjerovatno je da su u analizi rada agencija kao najveći domet ovih institucija nabrajali pravilnike i uputstva koja su donosile.

To nije ni čudno s obzirom na to da drugih rezultata rada nema, ali ostaje nejasno kako su ministri, i pored očigledne neefikasnosti rada ovih institucija, ostali nijemi na potrebu njihovog gašenja ili bar reorganizacije.

Trošenje dodatnih para označeno je, skoro pa uvijek, kao mjera kojom se radi "za opšte dobro", a šta je i kakvo je to dobro, nije nikada objašnjeno.

Sramota je da niko za to ne mari i da se radom u državnoj instituciji samo pokušavaju ostvariti drugi ciljevi. To je prvenstveno zadržati postojeće stanje i po mogućnosti zaposliti nove radnike, redom rodbinu i prijatelje, koji će se na državnim jaslama obezbijediti za čitav život.

Za sada je na nivou BiH 75 različitih ministarstava, agencija, kancelarija, instituta, savjeta, komisija... i milioni maraka koje troše... Do kada? Sasvim sigurno zauvijek, jer nikome ne pada na pamet da siječe granu na kojoj sjedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana