Agencija za (ne)bezbjednost

Svjetlana Tadić
Agencija za (ne)bezbjednost

Da agencije, instituti, direkcije, kancelarije i mnogobrojne druge (ne)potrebne institucija na nivou BiH mnogo troše, a ne rade ništa, odavno je jasno svima.

Međutim, svakim danom smo u prilici da se uvjerimo u još veću bahatost pri trošenju, još veću nedorečenost zakona koja omogućava još veće pljačkanje ove države i para njenih poreskih obveznika.

Posljednji primjer svakako je Agencija za bezbjednost hrane BiH za koju niko ne zna šta radi, osim što troši pare na štampanje letaka, brošura, vodiča i ko zna kakvih plakata za svoju promociju.

Apsurd je da ova agencija postoji nekoliko godina, a da još nije formirala ni svoje osnovne odbore da bi funkcionisala. Tako stanovnici BiH jedu ko zna kakvu hranu i ko zna šta se sve uvezi u ovu zemlju, jer jednostavno nemamo eksperte koji bi provjerili bezbjednost namirnica.

Odbori o aditivima u hrani, začinima, biološkim opasnostima, o dijetetskim proizvodima, prehrani i alergijama, o genetski modifikovanim organizmima ne rade i nema naznaka kada bi mogli početi da rade.

Zakonom je određeno da se formira čak osam naučnih odbora, koji bi trebalo da imaju 41 člana, međutim, ostaje nepoznanica da li je to dodatno zapošljavanje radnika ili će odbori biti formirani od već postojećih radnika.

S obzirom na to da ovi odbori još nisu formirani, to znači da ova agencija ne posjeduje ekspertska mišljenja u vezi sa bilo kojom oblasti bezbjednosti hrane.

Za svo to vrijeme Agencija isplaćuje naknade članovima Upravnog odbora i za to godišnje troši 70.000 maraka, iako su oni već zaposleni u određenim institucijama, ministarstvima, upravama, kancelarijama, institutima i univerzitetima, gdje primaju redovno plate.

Kao i u mnogobrojnim upravnim odborima institucija BiH, članovi iz Republike Srpske nemaju mehanizam da utiču na bilo koju odluku Agencije, jer su često preglasani.

Zbog toga je i sasvim suvišno postavljati pitanje da li je ova, u korpi sa još desetinama sličnih agencija, potrebna ikome osim samoj sebi. Niko od njihovog rada još nije imao posebne koristi, ali štete i to novčane, svakako da.

Do kada će budžet BiH, kojem svi doprinosimo, biti kesa iz koje kojekakvi besposličari grabe koliko im se ćefne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana