Afera nejedinstva

Darko Momić

Odluka Ustavnog suda BiH kojom je Srpskoj osporeno pravo vlasništva nad šumama predstavlja državni udar i još jedan antidejtonski atak na Srpsku i njene nadležnosti.

I to se mora svakodnevno ponavljati, jer proglašavanje neustavnim pojedinih odredbi Zakona o šumama Republike Srpske ne smije biti gurnuto na marginu političkih dešavanja i izvan fokusa javnosti. A pored zahuktale priče o porijeklu i kvalitetu kiseonika u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a pogotovo nakon jučerašnjeg objelodanjivanja video-snimka gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u ulozi životinje uz koju se veže epitet plemeniti ili da budemo konkretni - u ulozi konja - sve su prilike da šume već sutra više nikome neće biti interesantne. A bilo bi krajnje pogubno i potpuno pogrešno ako se olako pređe preko posljednje odluke Ustavnog suda BiH.

Naime, političko Sarajevo oličeno i kroz djelovanje tog suda nastoji svakodnevno Srpskoj da otkine poneku nadležnost ili resurs, dok se svi politički akteri s ove strane međuentitetske granice godinama nalaze u ulozi žabe koja se polako kuva u vodi sve dok ne ugine. Od proglašavanja neustavnim grba i himne Republike Srpske, preko osporavanja 9. januara kao Dana Republike, pa do otimanja poljoprivrednog zemljišta, a sada i šuma, Ustavni sud BiH po političkom diktatu je pojačavao temperaturu, a naši političari i cjelokupna javnost se polako privikavali i postajali rezistentni na nove i nove udare na Srpsku.

Zato ohrabruje jedinstven stav u Srpskoj protiv Inckove odluke o nametanju izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida, kao i istovjetan stav vlasti i opozicije u vezi sa spornom odlukom o šumama. Ali ne ohrabruju “snjegovi, ruzmarin i šaš” koji prijete da prekriju to jedinstvo usljed nabujalih afera “Kiseonik” i “Jahanje”.

Da budemo jasni, mora se što prije razjasniti koja firma, na osnovu čega i kakav kiseonik je isporučila UKC-u RS, a posebno da li je ijedan pacijent bio ugrožen njegovim korišćenjem i kad se sve to ustanovi, ako je iko odgovoran, treba da odgovara i kraj priče. S druge strane, potrebno je odmah razjasniti da li je gradonačelnik bio u ulozi konja kada je zasjeo u fotelju prvog čovjeka grada ili ranije, dok je bio “samo” gradski odbornik ili narodni poslanik i politički ga ukoriti u skladu s tim.

Problem je što takve afere i njihovo plasiranje u javnost ugrožavaju onaj neophodni stepen srpskog jedinstva pred izazovima kao što je posljednja odluka Ustavnog suda BiH ili onim koji su tek pred nama. A nejedinstvo je miljama daleko od samostalnosti. Kome nije jasno?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana