Administrativni studenti

Vedrana Kulaga Simić

Institucije BiH mnogo puta su pokazale svoju "racionalnost", barem kada su u pitanju izdaci za putovanja, telefone, naknade i slično, a sada na scenu izlaze i troškovi za školovanje onih koji u njima zarađuju iznadprosječne plate.

Da stvar bude gora, novac za školovanje nije isplaćivan samo saradnicima i drugima u agencijama i kancelarijama na nivou BiH već su tu čast, i to sami sebi, dodijelili i rukovodioci pojedinih institucija, a malo koja institucija je ostala imuna na ove male "poklone" poreskih obveznika.

Pravosudne institucije BiH samo su kap u moru onih koji su plaćali školovanje i usavršavanje svojim zaposlenima, a neki od njih su dobijali i po nekoliko hiljada maraka za master studije i doktorske disertacije, a da pri tome u nekim slučajevima nisu bili ni obavezni da ostanu da rade kod onoga ko ih je školovao.

To bi, drugačije rečeno, značilo da je "administrativnim studentima" ostavljena mogućnost da nakon što dobiju novac za školovanje, te završe željene studijske programe, okrenu se i odu iz institucije koja im je velikodušno izašla u susret i dala hiljade maraka bez ikakvog uslovljavanja.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) školovanje je platio za 12 zaposlenih koji su dobijali od 500 do 8.500 maraka, a najviše novca je dobio Sulejman Velić, koji je bio šef Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije. Velić je, gle čuda, "dobrovoljno istupio iz državne službe" ove godine.

Troškovi školovanja plaćeni su i glavnom disciplinskom tužiocu Arbenu Murteziću, i to 500 KM za izradu magistarskog rada.

Ovim izdvajanjima i bez preciziranja kako "dobitnici" treba da se ponašaju prema davaocima novca, institucije BiH su pokazale kako se ophode prema parama i koliko im je zapravo i bitno da svaka marka bude potrošena u prave svrhe.

Da se razumijemo, svako školovanje i doškolovanje je značajno, ali ono ne smije da bude na teret budžeta, pogotovo ako nisu definisane kasnije obaveze poslije završetka školovanja ili stručnog usavršavanja.

Jednostavno, nije moralno i nije pravedno da neko dobije novac za školovanje od institucije u kojoj je zaposlen, a da već sutra može da da otkaz ili samo isputi iz službe, a naučeno koristi negdje drugdje.

Zaposleni na nivou BiH, ako već ne planiraju da stečeno znanje koriste za poslove u instituciji koja ih je platila, uvijek imaju mogućnost da studiraju na javnim i privatnim univerzitetima u Srpskoj i FBiH iz svog džepa.

Drugačije ne smije i ne može da bude!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana