Administracija

Dragana Orlović

Stručni saradnik, savjetnik, savjetnik savjetnika, samo su neka od radnih mjesta koja iz mjeseca u mjesec naprosto "niču" u mnogim administrativnim službama opština i gradova.

Poslovi u administraciji pojavljuju se kao pečurke poslije kiše, a o tome koliko su one otrovne za budžet i koliko ga opterećuju niko izgleda u tim lokalnim zajedicama i ne razmišlja. Dokaz za to su najnoviji podaci, koji pokazuju da je u Republici Srpskoj broj zaposlenih u gradskoj i opštinskoj administraciji u posljednje tri godine povećan za više od 15 odsto.

Glomazni administrativni aparat na lokalnom nivou postao je već odavno jedan od gorućih problema, zbog čega će morati biti definisani kriterijumi na osnovu kojih će da se utvrdi maksimalan broj radnika za svaku lokalnu zajednicu.

Na realizaciju tog zadatka Vlada RS se obavezala predloženom ekonomskom politikom za 2015. godinu, a u planu je da se taj posao završi u prvih 60 dana iduće godine.

Višak zaposlenih, koji je i više nego očigledan, bilo da je riječ o opštinama ili gradovima, stigao je "pod lupu" i sada se očekuje brzo i adekvatno rješenje. Prilikom pronalaska tog rješenja, poseban akcenat neophodno je staviti i na broj volontera, koji su nerijetko u lokalnim zajednicama brojniji od stalno zaposlenih. Opštinske i gradske kancelarije, nažalost, nisu jedine.

Još gore je na nivou BiH, gdje godinama državna administracija raste, a samo za period od 2006. do 2008. godine BiH je prednjačila u poređenju sa 11 evropskih zemalja u tranziciji što se tiče položaja i plata radnika u javnom sektoru. Nema šta, prvi smo!

Naša administracija vodi! Ili, bolje reći - buja.

Sa druge strane, realni sektor konstantno je u sjenci javnog, što privredu dovodi u nezavidan položaj.

A rješenje je opštepoznato. Administracija mora prestati da buja jer će to na kraju dovesti do nedostatka novca u budžetu. Budžetu koji nikako neće i već ne može da finansira ovaj sve glomazniji sektor. Privreda je u izuzetno teškoj situaciji i pomoći joj ne mogu sve te tašne i mašne. Naprotiv, njen spas je u većem broju radnika u realnom sektoru, sektoru, čija je "realnost" sve surovija, ako se hitno nešto ne preduzme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana