Adaptacija Saveza za promjene

Darko Gavrilović

Puls javnosti obično je najlakše ispitati na društvenim mrežama. Sudeći po komentarima posljednjih nekoliko dana, puls je iznad dozvoljene mjere ubrzao potez Mladena Ivanića, koji je odbio prijedlog da bude održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH, jer nije dobio izjašnjenje Vlade RS za jednu važnu tačku dnevnog reda.

Ivanić nije želio da se na telefonskoj sjednici Predsjedništva nađe adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SSP). Iz Sarajeva su brže-bolje uslijedila upozorenja da će zbog toga biti zaustavljen put BiH ka EU, da će stati reforme, pa čak i da će propasti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Ivanić je u istom Sarajevu od ne tako davno označenog umjerenog političara i svjetla na kraju tunela postao oličenje zla, đavolji drug Milorada Dodika i vuk koji je samo mijenjao dlaku. Od površnih posmatrača na društvenim mrežama, ali i poluamaterskih političara u Sarajevu nisu se ni mogli očekivati drugačiji zaključci.

Zanimljivo je, međutim, da niko nije analizirao otkud se sporna tačka našla na dnevnom redu Predsjedništva BiH i ko ju je u redovnoj proceduri dostavio iz, naravno, Savjeta ministara BiH. Ministri iz RS u Savjetu ministara prije desetak dana nisu prozborili ni slova o tome da nema saglasnosti Vlade RS na ovako važan materijal, koji je i uslov za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU. Za ministre iz Saveza za promjene sasvim je uobičajeno da materijali idu bez saglasnosti Vlade RS iako se radi o ustavnim nadležnostima nižih nivoa vlasti, kako to vole reći u kabinetima u Sarajevu. Suvišno je gubiti prostor i nabrajati šta su ranije pustili mimo saglasnosti Vlade RS i koliko su članova raznih grupa i komisija potvrdili, a da nije ispunjena ni entitetska ni nacionalna zastupljenost.

Galama koja se digla o Ivanićevoj odluci, koja bi trebalo da bude sasvim normalna i do sada je i bila, pokazuje neke druge stvari, a napadi o đavoljem paktu samo skreću pažnju s bitnog. Ako šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević kaže da je u redu to što Ivanić ne pristaje na tačku dnevnog reda o prilagođavanju SSP-a bez saglasnosti RS, ali nije u redu što se Vlada RS ne izjašnjava, onda ostaje pitanje za njen klub, partiju i Savez kome pripada da li je u redu što su ministri u Savjetu ministara bez saglasnosti RS pustili da ovaj materijal ode u Predsjedništvo BiH? Za koga se sprema igranka pod krinkom svesrpskog pomirenja zarad interesa RS? Interes RS brani se u Sarajevu u institucijama u koje su izabrani i gdje zarađuju platu, a ne na ulicama Banjaluke, Prijedora i na novinskim stupcima federalne štampe.

Dakle, da je iko branio interes RS, ne bi ni bio usvojen "sporni materijal" o adaptaciji SSP-a na sjednici Savjeta ministara BiH na kojoj se tog dana govorilo o popisu i na kojoj je kofol raport podnio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić. Igrokaz u vezi sa Jukićevom odlukom samo je odvukao pažnju sa glavne stvari - SSP-a. Izmjene sporazuma od kojih zavisi sudbina desetina hiljada ratara, kompletan domaći agrar i dobar dio ostatka privrede dobio je tek poneku rečenicu u saopštenju i vijesti na novinskim stupcima. Javnost se počela buditi tek kada je trebalo da je neko probudi od onih koji su prespavali sjednicu Savjeta ministara. Da su bili budni da li bi iko mogao vjerovati da bi Mirku Šaroviću promakle nepravilnosti sa sporazumom u koji se zaklinje i koji će rijeke domaćeg mlijeka i tone ribe prebaciti na evropsko tržište? On taj konvoj povoljnosti za privrednike BiH ne bi propustio, jer je, kako mnogi kažu, on evropski ministar kome se vjeruje.

Ivanićeva reakcija bila je jedina logična, ali će u narednim danima sam najbolje pokazati da li je manevrisao pa iskoristio skidanje ove tačke o SSP-u za dizanje rejtinga na nacionalnom dijelu terena, gdje mu je odbrana najslabija ili je krenuo u napad za lokalne izbore da pogura stranku koju je do juče vodio i kojoj će vođstvo tek trebati. Ili su se dozvali pameti oni koji su jedini podijeljeni, a svako njihovo približavanje samo dodatno homogenizuje i jača bošnjački i hrvatski korpus. Teško da je u pitanju samo interes RS, ali interes jeste i, nažalost, mogao bi biti samo dnevnopolitički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana