A šta danas poskupljuje?

Marijana Miljić
A šta danas poskupljuje?

Borbi stanovnika Srpske sa poskupljenjima ove godine izgleda nema kraja, jer su tokom čitave godine bili suočeni sa rastom cijena proizvoda bez kojih ne mogu zamisliti svoju trpezu, ali ni život.

Poređenjem cijena proizvoda u septembru sa početkom ove godine utvrđeno je da su stanovnici u devetom mjesecu skuplje plaćali voće, skoro sve vrste mesa, kafu, šećer, mast, pirinač, ali i brojne druge proizvode bez kojih je danas život nezamisliv.

Stanovnici su prilikom svakog ulaska u prodavnicu u ovoj godini ostali iznenađeni i šokirani, jer je cijena svaki dan rasla za nekoliko procenata. Da se ovakvo "šokiranje cijenama" neće zaustaviti ni do kraja godina, jasno je iz najava trgovaca, koji ne namjeravaju da snize niti jedan jedini proizvod.

Negativnim iznenađenjima oko poskupljenja suočena je skoro svaka porodica u Srpskoj, koja već od ranog jutra zna da će morati obezbijediti nekoliko maraka više u novčaniku da bi nabavila namirnice za normalan skroman obrok.

Situacija je još gora ako uzmemo u obzir da pored rasta cijena, prosječna primanja u Srpskoj stagniraju već nekoliko mjeseci i kreću se u rasponu od 810 do 815 maraka.

Sa jadnim prosječnim primanjima jedna porodica u Srpskoj ne može da obezbijedi ni polovinu proizvoda iz sindikalne potrošačke korpe, za čije je popunjavanje potrebno obezbijediti 1.742 marke.

Mučan život i bijeda natjerala je veliki dio stanovnika da iz ishrane izbace zdrave proizvode i da se hrane nekvalitetnim i ko zna odakle pristiglim proizvodima.

Umjetnost preživljavanja, koju su građani odavno savladali, a trgovci navikli da koriste, postao je glavni zaštitni znak ljudi sa ovog podneblja. A izazovi koji su pred njima, kada se o preživljavanju govori, izgleda, samo mogu da budu još oštriji.

Trka za profitom i zaradom, prodavce je očigledno potpuno izolovala iz stvarnosti u kojoj njihovi kupci žive, pa je svijet u kojem oni rade postao svjetlosnim godinama udaljen od svijeta u kojem većina samo preživljava.

Do sada su se sve, iole angažovanije akcije zaustavljanja cijena, u kojima su učestvovali predstavnici vlasti ili sindikata, završavale neslavno. Propale su pompezno najavljivane mjere ograničavanja cijena, stajanja u kraj profitoljubivim proizvođačima i trgovcima, neosnovanim poskupljenjima...

Stanovnici sa mršavim kućnim budžetima ostavljeni su i prepušteni sami sabi da se snalaze kako znaju i umiju. Jer će se nekako već snaći. Preživljavanje je, ionako igra koju najbolje igraju, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana