A ko si ti?

Vedrana Kulaga Simić

BiH čine dva entiteta i konstitutivni narodi - Srbi, Hrvati i Bošnjaci, dok oni iz reda ostalih još “traže” zvaničnu potvrdu svog mjesta u njenom sistemu. Međutim, ponovo se potvrđuje da je politika i čudo i najunosniji biznis u današnje vrijeme.

 

Konstitutivnost je stalna meta mnogih. Prečesto su posljednjih dana mogle da se čuju svakojake tvrdnje. Od toga da je riječ o lošem prevodu, do toga da bi za BiH najbolje bilo da ta stavka bude brisana, iako to u suštini znači rušenje njenog temelja. Pitanje prava naroda i etničko opredjeljenje bilo je na dnevnim redovima brojnih evropskih parlamenata i raznih odbora. I po nepisanom pravilu, većina onih koji su se javljali za riječ iznosili su ideje o tome kako bi BiH trebala do izgleda. Ko treba da ima i kakva prava. I ko treba da se pita za sve, ko da spusti glavu ili eventualno samo klimne njome kao znak saglasnosti sa zatraženim.

Iako to nije preporučljivo za turbulentnu zemlju kakva je BiH, u kojoj još ni ratne rane nisu zarasle do kraja, i na domaćem terenu ima onih igrača koji su spremni da se “prodaju”, posebno strancima, ali i partijskim šefovima u političkim igrama ako od njih zatraže da, recimo, preko noći Bošnjak postane Srbin, Hrvat ili obrnuto, zbog fotelje. A nagledali smo se toga u proteklim godinama.

Niko ne spori da svako ima pravo da promijeni vjeru ako to istinski želi, legne kao Srbin, a probudi se kao Bošnjak, Hrvat ili neko iz reda ostalih, ali su krajnje neshvatljivi i bezobrazni oni koji to urade da bi postali nešto u vlasti i kojima nije problem da nacionalnost mijenjaju od danas do sutra. Gdje je tu obraz? Ima li ga? Ko su ti ljudi, uopšte?

Kako neko može zastupati interese bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda,  ako istinski nije iz reda tog naroda? Posebno u povratničkim sredinama, gdje su muke prevelike i gdje još ognjišta nisu onakva kakva su nekad bila, ali i u svim drugim sredinama pod ovim dijelom neba.

U svemu tome postavlja se pitanje koliko zapravo sami, takvim, ali i svim drugim potezima, siječemo granu na kojoj stojimo i koliko su jaki i danas oni koji želi državu bez pomena konstitutivnosti, a u kojoj bi da vladaju?

Turbulentni dani u BiH traju već predugo. Duhove prošlosti probudio je na odlasku Valentin Incko, a vjetrovi koje su proizveli još duvaju i čini se da svakim danom dobijaju na snazi. Sasvim izvjesno je da neće stati, jer smo pred novom predizbornom kampanjom, tokom koje, inače, nema pretjeranog biranja riječi. S druge strane, izvjesno je da bi opet moglo biti promjene nacionalne odrednice, zavisno od toga koga gdje bude nedostajalo. Ali, to je BiH. I to gotovo da više i ne može da začudi, ali bi trebalo da zabrine. Svako ko želi dobro narodima i ovoj zemlji, naročito danas kada su u toku geopolitičke partije šaha, treba da čuva konstitutivnost, štiti prava i traži da Dejton poštuju svi. I ovdje i na svih sedam kontinenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana