"A gdje je pečat?"

Svjetlana Šurlan

Zaposleni po gradskim i opštinskim upravama uskoro više neće moći da zapitkuju: "A gdje je pečat", jer će dosadašnje nedoumice u vezi s tim ko šta radi, na koji način, čime raspolaže i za šta je odgovoran biti jasno definisane zakonom.

Tako barem najavljuju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS u kojem već rade na novim zakonima da bi otklonili sve nedoumice u funkcionisanju gradova i opština.

Problemi koji se godinama evidentno gomilaju konačno su natjerali nadležne da se njima pozabave iako se to dogodilo nakon brojnih problema i četiri neuspjela referenduma za opoziv načelnika koja su od 2012. do danas masno plaćena, a nisu dala nikakav efekat.

To se desilo, između ostalog, i zato što zakonima nije jasno definisano kako da rade lokalne uprave, gradske i skupštine opština, odbornici, službenici, namještenici...

Zbog nejasnih propisa pojedine opštine su zapale u krizu, nemaju budžete, a lokalni parlamenti se ne sastaju, ne donose odluke.

Tako je Kneževo u problemima u vezi s radom od polovine 2013, a za ovu godinu nemaju budžet zbog čega ih je Ministarstvo i tužilo. Problem su imali i cijele prošle godine.

U Gradišci je došlo do promjene u sastavu većine i parlament mjesecima ne funkcioniše i ne donosi odluke, a opštinski pečat je bio nestao, pa je poništen, pa je donesen novi... U Srpcu novoizabrani predsjednik Skupštine ne može da uđe u službene prostorije i preuzme pečat od smijenjenog predsjednika koji produžavanjem bolovanja blokira primopredaju dužnosti.

Ovo su samo neke od nedefinisanih situacija zbog kojih su opštine u blokadi i zbog kojih investitori ne kucaju na njihova vrata, a građani ispaštaju. Drugim riječima, opštinari primaju platu, a ništa ne rade. I tako će, po svemu sudeći, ostati do kraja mandata.

Tome, pak, ne mogu da se nadaju oni koji namjeravaju da budu odbornici i načelnici u idućem mandatu, jer bi do tada trebalo da stupe na snagu novi zakoni u kojima će se tačno reći ko kosi, a ko vodu nosi, a i gdje je pečat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana