Vraćanje pravoslavnoj duhovnosti

Episkop Gerasim
Vraćanje pravoslavnoj duhovnosti

Ova dragocjena knjiga Episkopa zahumsko-hercegovačkog Gospodina Grigorija predstavlja izuzetno vrijedan i nasušno potreban doprinos katihizaciji našeg naroda, koji poslije svih nedaća, velikih iskušenja i krize vjere koja ga je zadesila u ne tako davnoj prošlosti, konačno ima potrebu za vraćanjem na zdrave temelje pravoslavne duhovnosti.

Današnji čovjek vapi iz dubine svoga bića za odgovorom na egzistencijalna pitanja života i smrti na koja se može dati pravi odgovor jedino kroz usta Jevanđelja, odnosno Hrista Bogočovjeka, što i jeste suština ove knjige i časna namjera Preosvećenog Vladike. Na njemu svojstven način, Vladika piše jednostavnim jezikom Jevanđelja koji bez izuzetka razumije i intelektualac i neobrazovan čovjek, želeći time pokazati da Jevanđelje nije knjiga koja govori o prošlosti, već ono nadilazi granice vremena i aktuelno je u svim vijekovima, niti je Hristos samo istorijska ličnost, već živi Bog Koji stoji pred nama u sve dane našeg života i kuca na vrata našeg srca čekajući da mu se otvori i to sa najvećom ljubavlju koja može postojati.

Crkva, dakle, nije preživjela institucija iz "mračne prošlosti", koja je nesposobna da savremenom čovjeku ponudi nešto više od pukog moralizma i okoštalih formi ponašanja, naprotiv. Ona je, u stvari, u svom suštinskom smislu ono najsavremenije što postoji u ovome svijetu. Ona jeste najveća revolucija u istoriji čovječanstva.

Pomalo pesimistično u Starom Zavjetu kaže Propovjednik "Nema ništa novo pod suncem", a Sveti Oci nadahnuti dahom Života, napojeni sa najbistrijeg izvora Hristovog Jevanđelja odgovaraju "Osim Gospoda Isusa Hrista" . U tom istom duhu je nastala i ova knjiga kao dio bogatog pastirskog rada Vladike Grigorija, čiji su plodovi poznati našim vjernicima.

Neka bi Gospod dao da se umnožava ovakva literatura koja bi kvalitetno obogatila duhovni život našeg vjernog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana