U novoj godini ostajemo zajedno

Đi Ping

Uoči nove, 2022. godine, pravoslavnog Božića i Kineske lunarne nove godine u znaku Tigra, u ime osoblja Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, upućujem pozdrave svim prijateljima.

 

 Iza nas je godina od istorijskog značaja u velikom podmlađivanju kineske nacije. Obilježili smo stotu godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine, pedesetu godišnjicu obnove legitimne pozicije Kine u Ujedinjenim nacijama i dvadesetu godišnjicu pridruživanja Kine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Polazeći sa stvarne situacije svoje domovine, ostajemo predani socijalizmu sa kineskim karakteristikama i razvoju narodne demokratije cijelog procesa, gdje ljudi imaju status gospodara. U jeku velike promjene kakve svijet nije vidio u cijelom stoljeću, i pandemije “kovida 19”, pridržavajući se koncepta da je svijet društvo u kojem cijelo čovječanstvo dijeli zajedničku budućnost, Kina sarađuje sa svim državama u borbi protiv pandemije i nepokolebljivo podržava multilateralizam i ulogu UN u međunarodnim poslovima, a koristeći kinesku mudrost doprinijela je smanjenju deficita u globalnom upravljanju.

Iza nas je i godina u kojoj zajedno obilježimo značajan događaj u kojem smo se udružili kako bismo preovladavali poteškoće u potrazi za modelima zajedničkog razvoja. Početkom godine je srpski član Predsjedništva Nj.E. Milorad Dodik prisustvovao Samitu lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Sredinom godine je više stranaka iz BiH učestvovalo u Samitu lidera Komunističke partije Kine i svjetskih političkih stranaka na kojem su razmijenjena iskustva u upravljanju državom i partijom. Tokom godine je Kina donirala i izvezla pogotovo 900.000 doza vakcine protiv “kovida 19”, dok su kineska vlada, institucije visokog obrazovanja, preduzeća i nevladine organizacije donirali BiH sredstva protiv epidemije u više kontingenata. Takođe, sa zadovoljstvom smo svjedočili početku gradnje autoputa Banjaluka - Prijedor, najvećeg investicionog projekta kineskih preduzeća u BiH. Druga realizacija projekata kao što su Bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju i HE “Ulog” uredno napreduje, te svjedoče, uprkos pandemiji, posvećenosti saradnji partnera sa obje strane.

Što se tiče kulturne razmjene, Katedra za sinologiju u Istočnom Sarajevu je obilježila svoj deseti rođendan; neprekidno se proširuje obim nastave Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Banjaluci; svečano je otvoren Kineski kutak u Trebinju; studenti iz više institucija visokog obrazovanja su pohađali onlajn kurs kineske borilačke vještine kung-fu. Sve navedeno govori o dodatnom približavanju srca naših ljudi.

U razvoju leži ključ za rješavanje svih problema i ostvarenje blagostanja naroda. S ciljem traženja načina zajedničkog razvoja, kineski predsjednik Si Đinping je prije osam godina predložio inicijativu “Pojas i put”. Kina i partneri su bili posvećeni visokokvalitetnoj saradnji u okviru inicijative “Pojas i put” kroz čvrsto uvezivanje infrastrukture kao pravca, te meko uvezivanje standarda i pravila kao podrške. U toj saradnji uvijek ćemo se pridržavati principa opsežnih konsultacija kako bismo kroz zajednički doprinos došli do zajedničke pobjede. U prethodnom periodu inicijativa “Pojas i put” postala je najveća platforma za međunarodnu saradnju. Inicijativa, u kojoj zajedno sa 145 država i međunarodnih organizacija učestvuje i BiH, dala je značajan doprinos smanjenju siromaštva u zemljama u razvoju. Prošle godine, suočavajući se sa izazovima pandemije “kovida 19”, predsjednik Si Đinping je na 76. Generalnoj skupštini UN predložio “Globalnu razvojnu inicijativu”. Ova inicijativa se bazira na osnovnom konceptu usredsrijeđenom na ljude i poziva međunarodnu zajednicu da ubrza implementaciju agende održivog razvoja 2030. i da ulaže napore u ostvarivanje jačeg, zelenijeg i zdravijeg globalnog razvoja, kako bi se izgradilo društvo u kojem cijeli svijet dijeli zajednički razvoj.

Još su mi u glavi žive slike lijepe ledene pande na olimpijskoj planini Jahorini koja je napravljena početkom prošle godine. Za mjesec dana će početi Zimske olimpijske igre u Pekingu čiji je slogan “Zajedno ka budućnosti”. S nestrpljenjem očekujemo prijateljsku razmjenu i sjajne rezultate olimpijaca iz Kine i BiH tokom ovog skupa koji je prilika za pokazivanje solidarnosti, fleksibilnosti i vrijednosti međunarodne saradnje. I u novoj godini smo spremni da zajedno sa vama radimo na zajedničkom razvoju.

Đi Ping, ambasador NR Kine u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Trojni troprsti pakt
Trojni troprsti pakt
OHR-ovo agovanje
OHR-ovo agovanje
Svesrpski narodni sabor
Svesrpski narodni sabor
Proljeće nereda
Proljeće nereda
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana