Tri točkice imam ja

Sanja Vlaisacvljević
Tri točkice imam ja

Sarajevo, glavni grad jedne evropske države. Grad uzor građanske kulture i javne riječi. Nema u toj javnoj riječi ni u tragu negativnih članaka, ilustracija ili loših ocjena o svima onima koji nisu iz Sarajeva ili o onima što su iz RS.

Svi su dobrodošli i o svima se piše sa naklonošću. Ne može se desiti da se o intelektualcima ili političarima iz Srpske piše u negativnom kontekstu ili, ne daj Bože, stalno na takav način. Nema u Sarajevu predrasuda da je sve loše što počinje na srpsko ili srpska, a ako se i dogodi neka negativna ocjena onda je to slučajno, a ne tendenciozno. Pa i kako bi moglo biti tendenciozno? Zamislite da iz broja u broj građanskih novina srpski političari dobivaju crne točkice koje znače: loš, grozan ili katastrofalan potez. Zamislite samo da svi koji žive tamo, mada i to tamo je sastavni dio BiH i pripada svima podjednako, nisu dovoljno dobri za sarajevski ukus. I ne samo što su od tamo, tj. iz Republike Srpske, nego još i ne kukaju protiv nje. E kada biste sve to samo zamišljali bilo bi još i dobro. Ali nažalost ne treba da zamišljate, treba da kupite tjedne ili dnevne građanske novine i tamo ćete vidjeti tko valja a tko ne valja.

Eto tako sam i ja neki dan kupila najprodavanije dnevne novine u Federaciji, Avaz i pročitala tekst o ministru prosvjete i kulture RS koji je posjetio umjetničku koloniju na Manjači, pokazao uzoritu sportsku kondiciju i oduševio ljude što je uživao u prizorima kreativnosti kao i svi ostali. Kupim i tjedne građanske novine i naravno pročitam ponešto o sarajevskom medijskom ratu viđenom očima glavnog urednika i okrenem stranice na rubriku "Bosanski barometar". I tamo nađem tekst o ovom ministru prosvjete, ali ni nalik onome u Avazu. E vratimo se ovom Barometru, baš i jeste jedan bosanski barometar. To je ona famozna rubrika sa točkicama. Od osam poglavlja samo dva su okićena trima zvjezdicama što znači odličan potez. Jedne zvjezdice pripadaju načelniku Tuzle, a druge Dubioza kolektivu koji je u napadnut u Krupi na Vrbasu na nekom muzičkom festivalu. Iako je organizator uputio izvinjenje i iako je nastup prekinut, to nije bilo dovoljno uvjerljivo. Ma i kako će biti dovoljno uvjerljivo kada usred Krupe nema ozbiljnih i dovoljnih izvinjenja. To što je na tragu autentične građanske kulture i angažirane umjetnosti dijeljena nakon incidenta narukvica sa natpisom "Spusti kamen" nije dovoljno dobro da se dobiju tri zvjezdice. Ostalih šest poglavlja u istoj rubrici namijenjeno je Srbima i Hrvatima, ali i visokom predstavniku (što je sve češće slučaj). Ako ste pomislili da je premijer RS imao najviše točkica ovaj put ste pogriješili. Nikola Špirić ih dijeli sa Kasipovićem, Jovićem, Inckom i ministarstvom zdravstva FBiH. E da vidimo razloge za kritiku: Špirić je kriv jer je zakazao sjednicu Vijeća ministara iako je znao da je neodrživa jer nema bošnjačkih predstavnika. On je zabušant i demagog koji nije znao što će sa sobom dan prije odmora pa je smislio da zakazuje sjednicu. I ne samo to, ovom prilikom se trebalo prisjetiti da je demagog kao i onaj Slavuj koji je i saboter (pa kako neće kad je iz RS-a). A Špirić je prije dvije godine podnosio neke ostavke i povlačio ih pa je dobro prisjetiti se i toga. Vrhunac njegove nepodobnosti je i kritika upućena islamskom vjerskom poglavaru. Avaj!

Anton Kasipović je nešto najgore što se Vladi RS moglo desiti. Skandalozni nesrbin u Vladi, a otišao na odmor u Hrvatsku i još ga tamo uslikali. To ruši koncept o nemogućnosti života u Banjoj Luci za sve koji nisu zakleti Srbi, a još više o tome kako oni ne bi trebalo da hoće do Hrvatske na more. Malo treba pozvati u pomoć, samo radi ilustracije inače bi bilo degutantno, i brata Kasipovićevog koji je napustio Banju Luku u ratnom vihoru. Inače taj čovjek, mislim Anton, nekakav je propali novinar koji govori srpskohrvatski. Bože taj čovjek se ponaša kao da se rodio prije rata kada su svi govorili taj jezik. Ima još jedan nedostatak taj čovjek, naime nije ništa odvratno, onako sočno, rekao o Miloradu Dodiku. Kriv je i zato eto mu tri crne točkice. Ivo Miro Jović kriv je u toj rubrici jer je predložio da Dan državnosti bude dan vjenčanja kralja Tomaša i kraljice Katarine. Ovo je zaslužilo hrabru uredničku konstataciju da je to samo još jedan "politički idiotizam". Uz ovog političara se u kraćem opisu njegovog lika i djela može pronaći još i: šovinistički ključ, diletantizam, grozomorna opcija, Južnoafrička republika iz doba aparthejda, provođenje hitlerovske marionetske NDH, profesor povijesti sa karijerom komunističkih udbaških satrapa, plodove svog neznanja implementira u dnevnim politikama. A sve ovo na dvadeset pet redova.

Incko je kriv jer je portparol OHR-a poručio da OHR neće napustiti BiH i da bi bilo bolje da se svi fokusiraju na rješenja problema vojne i državne imovine. To je inače u tekstu ocijenjeno kao besmislena izjava, a ostatak teksta je posvećen Dodiku, tom strašnom "kolovođi kriminalne hobotnice u RS-u". Zaključak teksta je ukazivanje na pogubne posljedice uvažavanja Dodika koje pokazuje OHR koji će se prepucavati sa voždom sve dok vožd ne učini sve da se "ispune uslovi za Mape puta i bezvizni režim". Dodik je tu kriv, ama zato što je Dodik. Kriv je, ustanovljeno je po tko zna koji put, iako se u rubrici koja mu je posvećena tvrdi da je besmisleno više o njemu i pisati (mada to rade sa puno strasti, zato što ne odstupa od separatizma i etno-nacionalizma, što ne priznaje strane suce i tužioce, što je nekulturan). Ali krivi su i građani, jer stalno glasaju za njega. Ni oni nisu baš sasvim jasni zabrinutoj redakciji građanskih novina. Vjeruju njemu, a ne njima. A Ministarstvo zdravlja FBiH je krivo, jer nema predmeta o seksualnom obrazovanju, pa su mnoge stvari u vezi sa pobačajem nepoznate mladima.

Eto, ovako izgleda Bosanski barometar, rubrika jednih građanskih novina, namijenjena kritici samo male grupe probranih. Mogla bi se ova rubrika s obzirom na frekvenciju napada, pardon opisa političara iz RS-a, zvati i Eresometar. A na duplerici ove novine namijenjenoj podsmijehu svih neistomišljenika redakcije, od 18 izdvojenih osoba za podsmijeh njih osam su političari iz RS-a i jedan iz Srbije. Ma ovo je slučajno, naravno.

Ne daj bože da se ovakve građanske novine pojave još i u RS, svi bismo upomoć pozivali zaklete nacionaliste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana