Tiranin Dodik i sloboda medija

Sanja Vlaisavljević
Tiranin Dodik i sloboda medija

Opet Dodik pravi probleme u medijima. Zabranio čovjek komunikaciju sa FTV-om. Izdao instrukcije svim ministarstvima da se uzdrže od davanja izjava za tu TV kuću. Prekršio zakon. Ugrozio slobodu medija. Izvršio udar na državu. Ponizio novinare. Pokazao svoj tiranski duh "po tko zna koji put".

Diskvalificirao novinare i medije koji rade objektivno, a ne za njega. Ma jednostavno što taj čovjek hoće? Što si je umislio? Da on može zabranjivati komunikaciju sa objektivnim javnim servisom koji radi u interesu svih građana? Kao da se na tome servisu pojavljuju sadržaji koji diskvalificiraju njega, RS, Vladu RS, građane RS, mrtve RS? Kao da se na tom servisu svi koji dolaze u FBiH na rad u državne institucije prikazuju kao ubačeni petokolonaši? Kao da su tamo oni prikazani kao članovi Trećeg rajha? Ma i ako jesu, neka su, što tu ima loše? Da ima loše RAK bi to odmah primijetio i reagirao. Kakav je to način?

Ali to je on. Dodik! Samo, ne može on tako dokle hoće. Prave snage će njemu i "njegovim prijateljima" već stati ukraj. Eh, ovako se nekako digla buka i galama u Federaciji nakon što je gospodin Dodik izdao instrukciju o nedavanju izjava za FTV. Galama je dignuta na pravim mjestima. Ponajprije, u "Oslobođenju", koje je uzor građanske hrabrosti i sloboda, a onda je Medija centar brže-bolje organizirao javni razgovor "o političkim pritiscima na medije". Između ostalih, dva su priloga o ovoj novini veoma zanimljiva tim povodom. Jedan je osvanuo 14.3.2010. godine pod naslovom "Premijer suspendovao demokratiju", a drugi je anketa sa "ko-je-ko građanima".  Ne treba puno čitalačke mudrosti pa da se primijeti da u prvom tekstu dominiraju vatreni politički pokliči SDP-a i naravno udruge čija je misija izgleda pisati saopćenja, Udruge "BH novinari". Sasvim beznačajnim i sažetim u parafrazu predstavljen je stav OSCE-a, koji je veoma značajan kada govorimo o ovoj Dodikovoj odluci. „...javni emiter mora ispunjavati svoju ulogu koja je od velike važnosti za demokratsko društvo - informiranje svih građana BiH bez obzira na njihovu društvenu, političku ili bilo koju drugu pripadnost, i to na blagovremen i nepristrasan način".

Nije li ovo veoma značajan aspekt za analizu ovog političkog čina iz RS? Da li FTV radi upravo ovako kako preporučuje OSCE? Da li nepristrano distribuiraju informacije? Da li informiraju o svemu i svima na objektivan način? Ma ni slučajno. Primjeri su brojni. Samo posljednje sramno poistovjećivanje Vlade RS sa vodstvom Trećeg rajha, čemu RAK ne nalazi ozbiljne primjedbe, dovoljan je razlog za reagiranje. Godinama su se mogle slušati najgore izjave o svemu što se dešava "u manjem bh. entitetu" i to ne samo u političkim monodramama zvanim magazini, raznim dijaloško-huškačkim emisijama nego sve više i u informativnim dnevnicima. Želite pakao od svog života? Nikakav problem, recite bilo što što ne odgovara uredničkoj politici, posebice informativno političkog programa javnog servisa i uživajte. U najkraćem roku saznat ćete što je pakao. Nije to javni emiter poput onog Davidovićevog, pristranog i politički dirigiranog. Ma ni govora. Ovaj emiter objavljuje istinu i samo istinu. Ili, kako reče utjecajni srpski političar, koji odnedavno šalje milozvučne poruke:  "ona (FTV) objavljuje istinu, za razliku od njegovog RTRS-a". Dakle, istina je da je Dodik Hitler. Istina je da je Radmanović fašista i da bez razloga izjavljuje da Srbi neće učestvovati u privatnoj državi samo da bi rušio sistem. Istina je da je sudac Perić petokolonaš koji rovari po Federaciji. Istina je da je sudac Krstan Simić također ubačeni element.

Ana Trišić-Babić sjedi u Sarajevu samo da bi upropaštavala MIP. Istina je da Špirić u onoj velikoj zgradi usred Sarajeva opstruira i zrak. Istina je da Majkićka u isti grad navrati samo da bi nešto pokvarila. Istina je da Kalabića treba pljunuti. Ma neka i treba. Kud ga ne pljunuše, pa to je demokratsko izražavanje autentičnih građanskih stavova! Istina je da onaj Davidović dolazi u Sarajevo svakih petnaestak dana samo da bi na savjetima javnih servisa širio četničku ideologiju. Istina je da onog bivšeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva, onog Kezunovića, treba šikanirati kada dođe u neki sarajevski studio. Istina je da je Dodik mrlja na Inckovom obrazu… I tako u nedogled. Istina je da su svi oni zločinačka organizacija, kriminalci, pljačkaši, nacionalisti, četnici... Eto sve ovo i još mnogo toga je istina. A da li je baš? I da li je ovo primjer nepristranog javnog servisa kakvog ovdašnjoj javnosti preporučuje OSCE?

Da paradoks ove buke i galame bude još veći, treba spomenuti činjenicu da je najveća federalna demokratska partija, SDP, prije ove Dodikove odluke donijela odluku o nedavanju izjava za "Dnevni avaz" i "Glas Srpske". Obje ove novine su pisale o ovome. Ali to je demokratsko pravo demokratskih partija. A i ove novine su tajkunske, zločinačke, nacionalističke i prostačke. Pa kad je već tako onda i neka su ovi ljevičari i demokrate odlučili da ne daju izjave za ove novine. Pritom nikako ne smije biti zanemarena rečenica iz promptno izdanog saopćenja ove partije povodom Dodikove instrukcije o FTV-u: "Ove inicijative čelnika SNSD-a samo pokazuju u kakvom apsolutističkom režimu danas žive građani u dijelu Bosne i Hercegovine koji se zove Republika Srpska..." Pa kakva je onda odluka SDP-a o zabrani kontakta sa dvije dnevne novine? Liberalno demokratska? Uzorito slobodarska? Ali o ovoj odluci kotlinski slobodno mi(s)leći intelektualci i mediji šute. Pa ako i o čemu ovim povodom treba govoriti onda je to ova odluka SDP-a. "Socijaldemokrati podsjećaju visoke dužnosnike SNSD-a kako se proveo čovjek koji se tako 'ponašao' i 'koji danas sjedi na optuženičkoj klupi u Hagu'". Koliko je poznato javnosti, "taj čovjek" i lider SDP-a su bili aktivni u ratu za razliku od Dodika. I što znači ova otvorena, demokratska prijetnja premijeru RS? Je li po srijedi staljinistička metoda zastrašivanja? Principijelnost slobodarke gerile i ovoga puta je nažalost pala na ispitu. Ostalo je samo još da Dodika, Radmanovića ili Špirića, kada skupe "dovoljno građanske hrabrosti" napokon i pljunu. Onako demokratski!

(Autor je direktor Centra za kulturu dijaloga BiH)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana