Sva lica Zla

Sanja Vlaisavljević
Sva lica Zla

Združeni građanski mediji u Federaciji imaju neiscrpan izvor za pisanje najstrašnijih i najbrutalnijih uvreda u - političarima iz RS, medijima iz RS (dva izuzetka), intelektualcima iz RS (jedva dva-tri izuzetka), sarajevskim intelektualcima koji ne pristaju na združeno građansko medijsko sotoniziranje njihovih meta i naravno sarajevskom dnevnom listu "Avaz".

Svi koji ne misle isto su "intelektualna gamad". Gamad k'o gamad šteti. A sa gamadi se uobičajeno ne radi ništa drugo nego ih se uništava. Tvrde dobroćudni sarajevski građanski mediji i njihovi najpredaniji promotori i to kao i uvijek sasvim biranim rječnikom:

"Živimo u poremećenim društvima kojima vlada mafija. U kojima se brine o ljudskim pravima kriminalaca, dok se dopušta šikaniranje, premlaćivanje ili prijetnje smrću njihovim žrtvama (pa i tužiocima i sudijama)… U društvu u kojem zločinci, kriminalci i intelektualna gamad onoj maloj skupini koja se ne predaje i nastavlja borbu protiv mafije, zamjeraju govor mržnje i nekulturu dijaloga".

Ova tvrdnja baca sumnju na dobronamjernost odbrane ovih medija samo ako se ozbiljnije zamislimo nad logičkom utemeljenošću ove tvrdnje. Neki ljudi zamjere na nekulturi dijaloga i govoru mržnje koja nipošto, ne daj Bože, ne dolazi iz "naših urbanogerilskih" medija i zato što govore neistinu reći ćemo im ništa nekulturno, samo eto to da su "gamad".

Hajd' neka netko kaže da je ovo nekulturno! Dalje tvrde oni da se u ovom društvu dozvoljava premlaćivanje i šikaniranje tužilaca i sudaca, a brine o ljudskim pravima kriminalaca. Evo mjesta na kojemu imamo identične stavove. Dopušta, itekako se dopušta šikaniranje sudaca i pozivanje na linč.

Sjetimo se samo višemjesečne hajke protiv suca Branka Perića, Ize Tankića, predsjednice suda BiH… ali nisu ih šikanirali kriminalci, već urbani neovisni mediji ali i oni koji to po definiciji nisu. Sjetimo se samo poziva na linč legitimnom direktoru RTRS-a, sjetimo se dirljivih intervjua sa vodećim osobama iz kriminogenih skupina. Sjetimo se sa koliko suosjećanja se u tim intervjuima vodilo računa da ne budu povrijeđeni u ljudskom dostojanstvu. Sjetimo se njihovih fotografija u novinama.

Nema niti jedne preuzete iz policijskog dosjea, sa brojevima ispod fotografije, a sve same slike velikih pozera okićenih zlatom i naslonjenih na skupa vozila. Što li bože? Ispade ovako, analizirajući, da oni koji se bore protiv mafije jesu izvrgnuti medijskom ruglu, a oni koji su predmet njihove borbe medijskom tepanju.

Nije tako mala "lista Zla" o kojoj piše najuljudniji među promotorima i borcima tople ljudske građanske ideje novinarstva koje objektivno i fer informira, koje nema problem sa govorom mržnje i koje uvažava političke neistomišljenike. Drugi na listi je ni manje ni više već omiljeni junak ovih medijskih boraca Milorad Dodik.

Njemu i sličnima zajedničko je "osim surovosti, beskrupuloznosti i gaženja svih moralnih normi to što ni jedan osim Kučevića za svoja nedjela još nije odgovarao. I što od njihovog nasilja ne postoji zaštita". Dodik ima još nekoliko počasnih oblika svoga lica Zla. On je i "Veliki Brat, ali ne ovaj iz TV programa za imbecile, nego onaj izvornih staljinističko-inkvizitorskih ambicija koji organizuje montirane javne procese, huška masu na linč, vrši masovna pogubljenja svojih protivnika".

Dakle, vi milionski auditorijume niste ništa drugo nego imbecili, pa kako onda očekivati da kao takvi ne vidite i ne prepoznate što vam sve radi Veliki Brat. Zaista teško je zamisliti da ljude nazivate imbecilima i pozivate ih na moralnu odgovornost što ne reagiraju ne sve zločine onih oko njih.

Još teže je zamisliti jednog političkog lidera kako preuzima ulogu izvjesnih medija i pravi montirane javne procese ili huška masu na linč onako kako to rade ovi mediji pozivajući na "dohakavanje siledžijama", pri čemu je politički lider izabran od te mase (imbecila) i oni ne čine ništa da mu dohakaju, baš onako kako to preporučuju mediji u Sarajevu. Zaista dragi čitaoci zašto slušate sebe, vrijeme je da počnete slušati ove dobronamjerne ljude koji vam tepaju takve pogrde?

"Rasista i kriminalac iz Laktaša predstavlja se nacionalnim zaštitnikom i svoje kritičare optužuje za mržnju prema Srbima", veli opet isti izvor.

Evo jedne sasvim polemične rečenice. Otvara prostor za uljudnu raspravu o tome koliko dobroga i da li uopšte čini dobro narodu koji ga je izabrao prvi čovjek RS. A pri pomisli da ovim povodom bilo što odgovori već je sugeriran njegov jedini mogući odgovor. Čovjek je opsjednut mržnjom prema Srbima i optužuje sve koji mu prigovore da su srbomrsci, mada nema razloga osim što je malo čudno da se srpskim liderom i narodom u cjelini kontinuirano bave sarajevski gerilci.

Ali izgleda da su i ostali srpski lideri malo neobični, jer nema niti jednoga koji nije promoviran u nacionalistu i koji nema potrebu da brani, gle čuda, srpske nacionalne interese. Nema veze što su Špirić, Radmanović, Vasić, Radojičić, ne tako davno Ivanić, i brojni drugi sarajevskim natpisima o njima stavljeni na iskušenje ljudske izdržljivosti. A kada je jedan od dva "dobra srpska intelektualca" nedavno na nekom federalnom mediju izjavio da bi najtužniji dan za Srbe bilo ukidanje RS, građani više nisu imali priliku da ga vide u medijima ovog dijela BiH. Možda je i njemu u međuvremenu prešao Dodikov rasizam?

I konačno nakon svih ovih opisa pita se i istovremeno konstatira isti novinarski izvor da se "čelnim ljudima nezavisnih medija i federalnog javnog emitera izmišljaju… sataniziranje Dodika, naziva ih se opsjednutim… KOS-ovcima, neoudbašima, špijunsko-novinarskom ekipom, novinarskom kamarilom u vještačkom sumanutom lovu na Dodika…".

E zaista ukoliko je netko iz prethodno navedenih citata i posumnjao da neovisni, hrabri, odmjereni sarajevski mediji imaju bilo što protiv srpskih političkih lidera, onda je taj koji je to pomislio pravi "rasista" i bez ikakvog razloga optužuje tamo neke ljude za mržnju prema njima, optužuje ih da ih sotoniziraju bez ikakvog razloga, izmišlja da su opsjednuti srpskom političkom scenom, te insinuira neki sumanuti lov na Dodika - ili, prosto kazano, taj je još samo jedno novo Lice Zla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana