Slobodni mediji sa policijom i bez nje

Sanja Vlaisavljević
Slobodni mediji sa policijom i bez nje

Kada je slobodno novinarstvo u pitanju, a sa njime nekako odmah i sloboda medija, čovjek nikada ne može biti siguran o čemu govori. Novinari koji pišu i govore brutalno, bez skrupula, i sloboda medija skoro su pa postali sinonimi u ovoj zemlji.

Kada kažeš sloboda medija moraš odmah imati u vidu da bi to trebalo značiti: "piši i govori što god hoćeš bez ikakve odgovornosti, a svi koji ti prigovore su konzervativci i tamo neki konformisti koji ljube vlast".

Policijski upad u TV kuću

Eh tako nas je prije neki dan dočekala vijest da je u šest sati ujutro policija "upala" u TV kuću BN. Zasigurno nimalo ugodno jutro za uposlene te kuće, posebno ne za one koji su se toga trenutka našli na radnom mjestu. U pravu je glavna urednica ove kuće koja kaže da je boravak policije u tom mediju bio stresan i ponižavajući. Sasvim je za razumjeti njezinu reakciju koja ni na koji način ne odobrava policijski boravak, tako opisan, na njenom radnom mjestu. Nekako odmah po događaju uslijedile su reakcije medija. U jednom takvom razgovoru o ovome događaju učestvovala sam i sama. Razgovor je uzdržano i profesionalno vodila novinarka BHR1 Danijela Domazet. Nažalost, sam tok razgovora je pokazao koliko je još daleko medijski prostor od objektivnosti i nepristranosti. Prije nego sam krenula na razgovor gledala sam na federalnom javnom servisu prilog o nekoj akciji policije i financijske inspekcije na sarajevskom pravnom fakultetu kada su prije dvije godine izuzeli dokumentaciju kako bi ispitali navode o korupciji. Prilog je napravljen blagonaklono prema toj akciji policije, jer postojale su osnove sumnje da bi tu moglo biti kriminala, a sve to na osnovi izjava uglavnom anonimnih osoba ili osoba koje su željele da im identitet bude zaštićen. To izuzimanje dokumenta u svrhu financijske istrage ni na koji način nije ometalo redovno odvijanje nastave na tom fakultetu iako je "korupcijska afera" bila u bliskoj vezi sa nekim profesorima. Dakle, financijska policija je došla, izuzela neophodna dokumenta, izašla sa fakulteta, a nastava i redovne aktivnosti su se nastavile odvijati. Tog istog dana kada sam gledala ovaj prilog i spremala se na televizijski razgovor pročitam u Avazu i to na naslovnoj stranici "Porezni dužnici oštetili FBiH za 780 miliona", pa onda čitam koliko je dužna FTV i konačno čitam jedan članak sasvim neutralno naslovljen "Policija i inspektori pretresli RTV BN" u kojem saznajem prostu informaciju o događaju i pet različitih gledanja na slučaj. U drugim dnevnim novinama čitam sasvim drugačiji naslov: "Policija uređuje program", dva manja stava različitih izvora i pismo Udruge BH novinari u kojemu ima toliko informacija kao da je riječ o agencijskoj vijesti, a ne reakciji na događaj i to u tekstu u kojem je jedva išta napisano o događaju.

Tako ćemo iz dijela (nejasno je da li je preneseno saopćenje u cijelosti ili samo njegov dio) ovog saopćenja čuti da je pretres izvršen uz "upotrebu sile", premda niti u jednom trenutku javno iz TVBN nije navedeno da je korištena sila ili da je netko nasrnuo na nekoga. Navodi se da "su medijski radnici bili spriječeni proizvoditi i emitirati program", iako se u istom novinskom tekstu objašnjava da je "ova televizija u znak protesta prekinula program na dva sata". Izuzimanje dokumentacije ili "upad policije" se karakterizira kao "necivilizacijski čin" iako u slučaju "upada policije" nekada prije u neke druge institucije, a posebice medijske, nije bilo reagiranja, a pogotovo ne ovako oštrih. Dalje, ovaj čin se smatra pokušajem "discipliniranja novinara koji su se usudili kritički promišljati i govoriti o aktualnim zbivanjima u Republici Srpskoj". Evo taman kada čovjek odluči povjerovati ovom saopćenju demantiraju ga iz same TVBN u večernjem razgovoru za BHTV u kojem glavna urednica te TV kuće navodi da su dobili finansijsku podršku Vlade RS i da su da bi dobili ovu podršku morali dati na uvid cjelokupnu dokumentaciju. Pa sada ostaje nejasno da li Vlada RS nagrađuje svoje neposlušnike, nagrađuje svoje poslušnike, daje im novac da bi šutjeli ili nije niti jedno niti drugo. U isto vrijeme u istom tekstu možemo pročitati i saopćenje Vlade RS koja tvrdi da se ne miješa u rad pravosudnih organa "po čijem nalogu je policija pretresla prostorije BN televizije". 

Lažna solidarnost

Međutim, sutradan je samo u jednim dnevnim novinama u Federaciji bila objavljena veoma interesantna "Izjava za medije" na koju niti Udruga novinara niti bilo tko drugi nije reagirao niti je prenio. Izvor: SRNA. Izjavu napisao, izvjesni Milorad Lazić koji opisuje sasvim drugačije događaj na BN televiziji očigledno sa željom da kao jedan od sudionika ove afere da svoj osvrt na dešavanja na BN televiziji, pa između ostaloga kaže: "Protekla tri dana mediji su prepuni informacija o policijskom uviđaju u RTV BN u Bijeljini. U svojim izjavama, mnogi mediji, a posebno BN, iznijeli su niz neistina o ovom događaju. Želim da upoznam javnost da iza svega ovoga što se dešavalo u BN-u ne stoje nikakvi pritisci vlasti niti bilo koga drugoga, niti je riječ o pritiscima na slobodno novinarstvo, koga u BN-u najmanje ima. Ja sam policiji predao obimnu dokumentaciju o nezakonitom poslovanju BN-a, utaji poreza, nesavjesnom poslovanju itd…" Ova izjava može, a i ne mora biti istinita, ali ukoliko su udruge i dnevne novine koje su se prethodno utrkivale da daju saopćenja i komentare ovim povodom i promptno se oglasile da bi po tko zna koji put blatile Vladu RS, onda je minimum novinarske objektivnosti trebala biti i reakcija na ovu izjavu koja baca sasvim drugo svjetlo na slučaj. Ne, samo je Avaz objavio ovu izjavu, dok je na federalnom servisu čitav traktat o "Laktašenku" ovim povodom napravljen.

Pa gdje je ovdje novinarska principijelnost? Pitala sam to i kada sam učestvovala u razgovoru ovim povodom. Pitala sam da li su razne udruge, a posebno BH novinari, na isti način reagirali kada su se slične stvari događale drugim medijima i nisam dobila odgovor. Pitala sam to ne jedanput. Pa da li onda čovjek može i treba imati povjerenja u one zagovornike slobode medija i neovisnog novinarstva koji sami zagovaraju podjele i nejednak tretman za sve? Zar građani mogu imati povjerenja u one koji presuđuju prije zvaničnog iznošenja činjenica i koji se oglušuju o činjenice koje dobivaju od legitimnih novinskih informativnih agencija kao što je SRNA?

Solidarnost iz Sarajeva prema kolegama iz RS nažalost niti ovoga puta nije bila principijelna nego je bila uperena protiv zvanične politike RS, pa makar to bilo i preko leđa tih istih kolega novinara. Još jednom se potvrdilo da je riječ o neprincipijelnim koalicijama koje ne mare za argumente i nepristranost u donošenju sudova o aktualnim slučajevima. Važno je naći krivca u RS, makar morali i malo žmireći podržati neistraženi slučaj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana