Skandali kao oružje

Vladimir Đukanović, finansijski ekspert
Skandali kao oružje

Skandali su nekada bili omča oko vrata političara. Korupcija, seksualni ispadi i sudari sa pravnim sistemom su neretko završavali karijere onih koje društvo zbog tih ekscesa nije prihvatalo na liderskim pozicijama. Određene moralne norme su stavljale političke aktere u kalupe iz kojih se teško izlazilo.

A onda se svet promenio u poslednjih trideset godina. Politički skandali su prvo ušli u kategoriju pi-ar menadžmenta i bili lako rešavani, a skandal majstori ostajali na svojim mestima. Setimo se samo Bila Klintona i afere sa Monikom Levinski.

Sada smo ušli u eru kada su skandali ne samo laki za rešavanje, nego sve češće i poželjni. Kralj novog modela je Donald Tramp, čiji temelj političke karijere leži na konceptu kontinuiranog šokiranja političke baze.

Pojačalo

Najnovije optužbe, kojih je sada 78 ukupno, Trampa su stavile pred mogućnost dugogodišnje robije. Ali ovaj, nazovimo ga superskandal, samo je očvrsnuo njegove glasače i stavio ga rame uz rame sa Bajdenom po najnovijim istraživanjima.

“Njujork tajms” i Sijena koledž su pre par dana objavili istraživanje gde su bivši i sadašnji predsednik rame uz rame sa 43 odsto podrške. Ovo istraživanje ne smemo uzimati zdravo za gotovo, jer dolazi iz levičarskog ugla demokratske stranke.

Uskoro ćemo videti zašto je bitno ne verovati propagandi koja dolazi iz medija koji su jasno zakucani u političku ostrašćenost jedne političke ideologije.

Prospekt da će Tramp voditi kampanju iz zatvora ne utiče negativno na njegovu šansu da opet postane predsednik Amerike, naprotiv - ima isključivo pozitivan uticaj. Naslov ovog članka je njegova objava na društvenoj mreži i pokazuje da su legalni skandali glavno oružje u predstojećoj borbi za prvu političku poziciju u SAD.

Popularnost

Niko od republikanskih kandidata više nema šansu da bude oponent aktuelnom predsedniku Bajdenu.

Kako Desantis ili neko drugi iz redova republikanaca pokuša da prenese neku političku poruku, tako Tramp i njegov tim pojačaju skandal-pojačalo. Poruka protivnika brzo nestane iz medija, a dati političar mora da smišlja nešto novo.

Situacija je slična širom sveta. Skandali sve češće imaju pozitivan uticaj na karijeru političara koji zbog ovog trenda postaju sve beskrupulozniji.

Samo se osvrnimo na našu, balkansku regiju, gde je jasno da što je političar odvratniji u pakovanju svojih skandala, često je i popularniji među svojom bazom.

Dva naučnika su zagrebala ovu temu i došla do interesantnih zaključaka. Oni su postavili novu teoriju koja uzima maha među političkim naučnicima.

Srž postulata je sledeći - što je veća polarizacija u društvu, politički skandali poprimaju pozitivniji uticaj na političku popularnost aktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Trojni troprsti pakt
Trojni troprsti pakt
OHR-ovo agovanje
OHR-ovo agovanje
Svesrpski narodni sabor
Svesrpski narodni sabor
Proljeće nereda
Proljeće nereda
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana