Savremeni krstaši

Miladin Mitrović
Savremeni krstaši

I dok dugo najavljivana kontraofanziva oružanih snaga Ukrajine doživljava potpuni fijasko, evropski sponzori Ukrajine odjedanput su postali veoma zabrinuti za očuvanje njenog kulturnog i duhovnog nasljeđa.

Dok je proteklih godina ukrajinska vlast metodama primitivnog vandalizma rušila spomenike ruskim književnicima, pjesnicima, oslobodiocima od fašizma, prosvećena Evropa je učtivo ćutala i svjesno zatvarala oči. A sada je iznenada počela da se interesuje za svete mošti pravoslavnih svetitelja koje se vijekovima kao predmet najvećeg strahopoštovanja čuvaju u Kijevo-pečerskoj Lavri.

Cinizam

Informacije o predstojećem prenosu svetih moštiju procurile su u javni prostor iz povjerljivih izvora. Spoljnoobavještajna služba Ruske Federacije, pozivajući se na direktora Sergeja Nariškina, saopštila je da je postignut dogovor između kijevskih vlasti i predstavnika UNESKO-a o uklanjanju hrišćanskih dragocjenosti, uključujući svete mošti, sa teritorije Kijevo-pečerske lavre i njihovo naknadno prebacivanje u muzeje u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Vatikanu pod izgovorom “spašavanja od ruskih raketnih udara”.

Razlog koji navode kijevske vlasti najveći je izraz licemjernosti i cinizma. Jer je apsolutno neprirodno da ruske oružane snage bombarduju pravoslavnu lavru, baš kao što je isto tako apsolutno bilo neprirodno da dignu u vazduh i Sjeverne tokove.

Ali za kolektivni zapad, drogiran propagandom, takvo opravdanje za izvoz nacionalnog blaga je sasvim dovoljan i opravdan razlog. A ako ugledni UNESKO stavi svoj pečat na prateće papire, onda je put novim trofejnim karavanima pravoslavnog duhovnog nasljeđa otvoren.

Pljačka

Krstaši su, inače, 1204. godine opljačkali Carigrad bez ikakvih dokumenata, a pravoslavne dragocjenosti nikada nisu vraćene, nego se i danas nalaze u muzejima zapadnih zemalja.

Nema nikakve sumnje da su “savremeni krstaši” (evropski šverceri) odlučni u svojoj namjeri da pokradu najveće svetinje pravoslavne vjere i izvezu ih na Zapad.

Za realizaciju pljačkaškog pohoda izdvojen je novac za prevoz dragocjenosti, pripremljena su vozila od kojih su neka opremljena rashladnim uređajima. Poglavaru Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolitu Onufriju rečeno je da se ikone i mošti navodno privremeno premještaju dok se situacija ne vrati “u normalu”.

Pod ovim u Briselu, očigledno, podrazumijevaju konačnu pobjedu Službe bezbjednosti Ukrajine nad slobodom vjeroispovijesti, kada se kanonski pravoslavnim vjernicima oduzimaju crkve u koje su vijekovima išli njihovi preci, a monasi nasilno iseljavaju iz svojih monaških kelija.

Unosan posao

Presedan za komercijalizaciju crkvenih artefakata već je testiran. Od 13. juna u pariskom Luvru je izložena zbirka drevnih vizantijskih ikona, koja je tiho iznesena iz Ukrajine na evropsku turneju.

Ovaj probni balon lansiran je uz učešće švajcarske nevladine organizacije “Međunarodna alijansa” za zaštitu kulturnog nasljeđa u zonama sukoba, koju predvodi američki kolekcionar Tomas Kaplan.

Upravo ove ikone starješina Ruske crkvene misije u Jerusalimu episkop Porfirije dobio je sredinom 19. vijeka na poklon od sinajskog manastira Svete Katarine. A 1940. godine sovjetske vlasti su ih prebacile u kolekciju Kijevskog muzeja zapadne i orijentalne umjetnosti, gdje su se čuvale nakon Drugog Svjetskog rata.

UNESKO i druge međunarodne organizacije su uključene u evakuaciju (krađu) ikona s ciljem tobože pronalaženja bezbjednijeg mjesta za njihovo čuvanje, a u stvari oni se samo bave legalizacijom ukradenih remek-djela.

Da je krađa i trgovina svetim relikvijama postala izuzetno unosan posao postalo je jasno 2020. godine, kada je generalni direktor UNESKO-a Odri Azulej nedvosmisleno rekla: “Nezakonita trgovina kulturnim dobrima je flagrantna krađa sjećanja naroda. Tržište umjetnosti postalo je profitabilan kriminalni posao - njegov promet u svijetu iznosi 10 milijardi dolara godišnje”.

Krajnji cilj

Na pozadini totalne rusofobije koja je zahvatila Evropsku uniju, još se ne može računati na adekvatnu sudsku zaštitu crkvene imovine na međunarodnim instancama.

Već postoji presedan holandskog suda koji je protiv svih pravila oduzeo kolekciju skitskog zlata iz krimskih muzeja i nezakonito je prenio ukrajinskoj vladi.

Administracija predsjednika Zelenskog tvrdoglavo će proglašavati višu silu u vidu vojne odbrane i prosipati nacionalne vrijednosti samo da bi nadoknadila zapadnim sponzorima rata njihovu smrtonosnu velikodušnost, kojom se hrani kijevska elita.

Samo što se ovoga puta izvršna vlast upustila u crkvene poslove i trgovinu vjerskim svetinjama, koje čak i nisu njeno vlasništvo.

Jasno je da ono što se dešava izaziva osudu Ruske pravoslavne crkve i drugih pomjesnih pravoslavnih crkava, koji razumiju šta za svakog iskrenog vjernika znače svete mošti i svete relikvije. Pokušaji izvoza svetinja Kijevo-pečerske Lavre dio su strateškog plana sistematskog uništavanja jedine kanonske Pravoslavne crkve u Ukrajini i njenog vjernoga naroda.

Piše: Miladin Mitrović, sveštenik i predsjednik Imperatorsko-pravoslavno-palestinskog društva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Trojni troprsti pakt
Trojni troprsti pakt
OHR-ovo agovanje
OHR-ovo agovanje
Svesrpski narodni sabor
Svesrpski narodni sabor
Proljeće nereda
Proljeće nereda
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana