Sarajevo i Pale lijepi naši gradovi (kraj)

Sanja Vlaisavljević
Sarajevo i Pale lijepi naši gradovi (kraj)

Braneći forume od zagovornika cenzorskih ideja, vlasnica Depo portala je iznijela nekoliko stereotipnih stavova o: slobodi govora, mišljenja, izražavanja, ostvarivanju interakcije sa čitaocima, o slobodi koja garantuje anonimnost i veoma značajnim"javnim tajnama" koje mogu biti otkrivene zahvaljujući slobodi misli na Internet forumima.

Zaokružujući ovu tematsku cjelinu nije mi bilo teško malo pogledati sadržaj dijaloga na forumu Depo portala. Pa tako i izdvojiti jednu misao: "Sanja, ovdje se desio genocid, a ti pišeš afirmativno o ljudima koji su pili u to ime i sve to radi mržnje i petobanke. Jadna si."

"Slavljenje genocida"

Krenimo redom. Komentator je zahvaljujući otvorenosti foruma pod plaštom anonimnosti ustvrdio da: Sanja slavi genocid, jer piše afirmativno o ljudima koji slave genocid. Reći za nekoga bilo gdje u svijetu da slavi genocid, a pogotovo to danas reći za nekoga u BiH, ravno je javnom odstrelu te osobe. Za nekoga ko živi u Sarajevu ili bilo gdje u Federaciji napisati da šuruje sa "zločincima iz RS" je najgori oblik osude koja mu se može staviti na leđa. Ako uz ovaj stav dodamo još i stav urednice Depo portala da forumi otkrivaju javne tajne, onda je ovim komentarom "otkrivena tajna": da Sanja slavi genocid! Ako slavi genocid, onda nije čovjek i nije joj mjesto među ljudima, posebno ne onim koji su žrtve i svjedoci genocida. Stoga, nije više "javna tajna"da: Sanju treba zbog toga linčovati!

Pa da li je to zaista sloboda govora o kojoj vlasnica govori? Da li je to zaista interakcija sa čitaocima? Ili možda ipak jeste, ali takva koja jasno treba da bude usmjerena na izraziti govor mržnje koji je navedenim komentarom impliciran. S druge strane, ako Depo portal "nikada neće podržati hajku na bilo kojeg pojedinca", u šta onda spada ovaj navedeni stav? Eh da, već čujem i uvijek isti odgovor: "da su za stavove izražene u komentarima odgovorni isključivo autori istih". Tako je, ali prije prava na mišljenje ide obaveza medija koji objavljuje nečije mišljenje, a koja strogo insistira na poštovanju integriteta ličnosti i sprečavanju govora mržnje ili huškačkog govora. Uostalom, kako se anonimni autor može pojaviti kao autor, pogotovo odgovorni?!

Pisanje radi mržnje

A sada da malo analiziramo i ko su ljudi o "kojima Sanja piše". To su sve one javne, medijske ili političke ličnosti koje su prethodno bile na beskrupulozan način vrijeđane i omalovažavane uglavnom u sarajevskim građanskim medijima. To su one ličnosti koje je srpski narod birao da ga u političkom smislu predstavljaju, a koji su bili alternativa ratnoj garnituri javnih, političkih i medijskih ličnosti u RS ili Federaciji.

Anonimni autor dalje navodi da se to sve "piše radi mržnje". Ovo je još jedan stav zbog kojega je javni linč otvoren. Reći da neko mrzi nekoga ko je stradao u genocidu je ravno izjednačiti tog čovjeka sa počiniocima zločina. Da li je onda ovo još jedan doprinos uspostavljanju dijaloga na portalima? Svakako da nije, nego je to stav ispunjen mržnjom prema nekome ko u drugom entitetu ne vidi zločince nego svoje sugrađane. Da, baš tako. Ljude, koji također imaju svoje patnje koje nose iz prethodnog rata. Međutim možemo sada otvoriti i drugo pitanje. Ako ne valjaju javne i političke ličnosti koje danas vode RS i o kojima često pišem, koja je to onda alternativa o kojoj bi se moglo ili trebalo javno govoriti iz Sarajeva? O onima koji su u ratu bili u vlasti? Ili alternative uopšte nema? Možda su "oni svi isti"? E to je mržnja! To je mržnja koja je tako velika da ne daje prostor za uvažavanje svih uistinu drugih u njihovoj posebnosti. Ako je elementarni stav koji se poručuje ovim komentarom: "svi su oni isti i svi slave genocid", onda Depo portal, ili bilo koji drugi portal koji se odluči na ravnodušno neuplitanje, samo promoviše netrpeljivost i potpiruje podjele.

Plaćenici

Biti proglašen plaćenikom je glavni način za inkriminisanje onih ličnosti koji sarađuju sa nepodobnima. Kako u ovom slučaju nisu podobni mediji u RS, pobliže "Glas Srpske", onda slijedi zaključak da samo plaćenik može pisati za "to smeće", a pravi ljudi, "građani i intelektualci", oni koji nisu nacionalisti i koji ne mrze, neće to ni pogledati a kamoli pročitati. Eto tako je nedavno prvi od vatrenih sarajevskih antinacionalista, prvi od onih koji "ne mrze" i koji se "bore" protiv ovih koji mrze, rekao da "ne čita to smeće", misleći na "Glas". E baš tako izgleda prijetvorni antinacionalistički stav prema najčitanijoj novini u Republici Srpskoj, u onom djelu zemlje koji bi trebao biti ravnopravan i sastavni dio zajedničke države. Nisu antinacionalisti separatisti pa da ne tretiraju RS ravnopravnim dijelom ove zemlje, je l' tako? Stoga "plaćeništvo" kao navodna privilegija nacionalista, jer samo oni mogu slati svoje tekstove iz "pravog" entiteta u onaj "krivi", ostaje šuplja fraza kojom se pokušava maskirati vlastita netrpeljivost i mržnja.

I konačno, biti označen kao "jadan" zbog opredjeljenja da se koristi isti aršin u argumentaciji kada se piše i "tamo" i "ovamo", govori rječito o onima koji na taj način gledaju preko entitetske linije. U ovom slučaju, o onima iz Sarajeva, sa Depo portala. Sarajevo i Pale jesu naši lijepi gradovi samo kada bez jeda, jada, mržnje i tuđosti govorimo o njima. Onda kada načelnik Pala da izjavu za neki sarajevski medij, ali ne kao potencijalni ratni zločinac nego kao načelnik, kada raskošna etnogalerija "Ognjište" bude preporučena na nekom sarajevskom portalu ili kada Koran bude podjednako atraktivna turistička destinacija kao i padine Bjelašnice, tada ćemo uistinu moći vjerovati da su bez cinizma istinite riječi o jednakosti i ljepoti ovih gradova. A mogli bismo tada povjerovati i u otvorenost izvjesnih portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana