Reforme za brži put prema EU

Frank Valter Štajnmajer, Filip Hamond

Hiljade vas je 12. oktobra izašlo na birališta širom BiH da biste glasali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju naredne četiri godine.

 Te četiri godine će biti odlučujuće za budućnost BiH i za sve njene različite narode. Da bi se ta budućnost efikasno uobličila, neophodno je brzo formiranje vlasti i da ona sebi odredi za prioritet rad na konkretnim reformama s ciljem stabilizacije ekonomije i stvaranja uslova za razvoj. Mi smo juče na konferenciji u Berlinu stavili na sto novi prijedlog osmišljen da obnovi EU perspektivu vaše zemlje i da pomogne pri fokusiranju djelovanja vaše dolazeće administracije.

Njemačka i Velika Britanija imaju istoriju jakog angažmana u BiH. Mi želimo da vi uspijete i želimo da vas vidimo kao članicu EU i evropske porodice. Međutim, samo je jedan put ka EU - put reformi koje će pomoći BiH da dostigne standard upravljanja i ekonomskog razvoja zemalja članica EU.

Zato smo predložili da EU traži da se političari koje ste vi izabrali obavežu na dva načina:

-        Pismenom izjavom kojom se obavezuju na sprovođenje institucionalnih reformi na svim nivoima države, koje su osmišljene da je učine funkcionalnijom i omoguće joj da efikasnije radi sa EU

-        Prihvatanjem obaveze da će sa EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi, putem kojeg će BiH napredovati na putu pridruživanja EU, uključujući i implementaciju Kopenhaških kriterijuma, političkih i ekonomskih. Reforme koje predlažemo su usko vezane za Sporazum za rast i zapošljavanje (Compact for Gronjth) koji je objavljen početkom ove godine.

Ako to vaši političari urade, mi ćemo zauzvrat od EU tražiti da, nakon dugog kašnjenja, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristiti od prijeko potrebnih finansijskih investicija koje ga prate. Nakon toga, biće potrebno da vidimo preduzimanje konkretnih koraka na Mapi puta, koji treba da uključuju poboljšanje funkcionalnosti i efikasnosti vlasti, te implementaciju ekonomskih reformi.

Ako se inicijalni plan reformi potpuno implementira, onda bi Njemačka i Velika Britanija podržale podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

Zašto je ovo važno? Zato što mi mislimo da nema više vremena za gubljenje. Ekonomska situacija u vašoj zemlji je izuzetno zabrinjavajuća.

Da budemo jasni, ovo nije čin međunarodne zajednice kojim nameće nove zakone u BiH. Ne želimo se vraćati u vrijeme kad su se zakoni i odluke donosili po međunarodnom nalogu. Želimo da demokratski sistem BiH efikasno funkcioniše. Želimo da vaša zemlja bude nezavisna i jaka. Želimo da vaša nova vlast ide prva na ovom putu i vodi vas, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju podrške onima koji odrede put ka boljoj budućnosti.

Ovaj pristup ne mijenja uslove pristupanja EU i ne predstavlja smanjenje standarda. Ako BiH želi da se pridruži EU i ako želi da uživa pogodnosti članstva, onda će morati da ispuni uslove za članstvo koji vrijede za sve buduće članice. To uključuje i rješavanje pitanja prava manjina, koje je istaknuto u slučaju "Sejdić i Finci", što je važno pitanje koje će Evropska komisija razmotriti kada se bude izjašnjavala kada je riječ o pitanju aplikacije BiH za članstvo u EU.

Novi pristup znači da prepoznajemo da postoji veliki broj drugih važnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi koje se takođe moraju sprovesti i možda se mogu postići ranije. Reforme koje tražimo su one koje će imati praktičan i pozitivan učinak na život ljudi širom zemlje. To su reforme za sve, ne samo za nekolicinu. Njihov cilj je otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, što bi pomoglo da se smanji egzodus mladih i otvore nove mogućnosti za stvaranje blagostanja.

BiH i njeni građani ne zaslužuju ništa manje od ovoga i ništa manje nego što su njene komšije u Hrvatskoj postigle i na čemu Srbija i Albanija uspješno rade. Mi smo ubijeđeni da je to ono što velika većina građana BiH želi - funkcionalnu i efikasnu zemlju koja napreduje na putu pristupanja EU.

Mi ovo ne možemo uraditi sami. Trebaju nam partneri u BiH sa vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opšta, a ne samo prividna dobrobit za njihovo izborno tijelo.

Vi, kao građani ove zemlje, takođe imate ulogu u tome. Vi ste ti koji ste vašim političarima dali mandat i vi ste ti koji treba da ih usmjere i smatraju odgovornim. BiH treba više radnih mjesta i pravde, manje korupcije i kriminala, bolje zdravstvo i obrazovanje i funkcionalan politički sistem koji može dovesti do ostvarenja ovih ciljeva. Još ima vremena da se BiH preobrazi i da postane integralan dio Evrope, da svojim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, ponudi dobro upravljanje, pravdu, bezbjednost i prosperitet. Vrijeme je da se počne raditi.

Frank Valter Štajnmajer i Filip Hamond (ministri inostranih poslova Njemačke i Velike Britanije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana