Računajte na našu podršku

Petar Ivancov

Dragi prijatelji, danas slavimo Dan Rusije!

 

Izvor ovog praznika je usvajanje tačno prije 30 godina - 12. juna 1990. godine - Deklaracije o državnom suverenitetu Rusije. Ova deklaracija je otvorila novu etapu slobodnog i demokratskog razvoja Rusije i njenih naroda.

Tokom proteklih godina, prevladavši teški period, moja je država postigla vidljive uspjehe. U isto vrijeme uspjeli smo održati istorijski kontinuitet generacija. Danas Rusija ujedinjuje ljude različitih nacionalnosti, kultura i vjerovanja. Sa sigurnošću gledamo u budućnost.

Rusija zauzima snažnu poziciju u savremenom svijetu, aktivno uzima učešće u međunarodnim naporima, da bi bili pronađeni odgovori na izazove savremenosti.

Ruska Federacija zalaže se za poboljšanje i produbljivanje dobrih i obostrano korisnih odnosa sa BiH. Ove odnose odlikuje međusobna težnja za razvojem višestrukih veza. Pridržavamo se sličnih stavova o mnogim savremenim događajima i trendovima, imamo bliske pristupe mnogim važnim pitanjima međunarodne agende, uključujući njegovanje tradicije antifašizma, što je posebno važno naglasiti u godini 75. godišnjice pobjede nad fašizmom.

U decembru ove godine mi ćemo obilježiti još jedan jubilej - 25. godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rusija, kao jedan od njegovih garanta, doprinosi uspostavljanju konstruktivnog unutrašnjeg bosanskohercegovačkog dijaloga, daje doprinos procesu stabilizacije u skladu s propisanim u dejtonskim dokumentima ustavnim temeljima, kojim se regulišu prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH. Takav pristup nalazi pozitivan odgovor u BiH.

Naše narode spajaju bliske i višestruke veze prijateljstva, međusobnog razumijevanja i pomoći. Rusija je u teškim trenucima više puta pružila ruku pomoći BiH. Tako je bilo tokom razornih poplava 2014. godine i što se događa i danas - u kontekstu širenja virusa korone.

Kao odgovor na pismo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u aprilu je u Republiku Srpsku stigao ruski medicinski tim stručnjaka koji su obavili dezinfekciju ključnih ustanova zdravstvenog sistema u 10 gradova. Pomoć sa lijekovima je bila pružena i preko Ruske humanitarne misije i kompanije “Optima grupa” (investicije “Zarubežnjeft”).

Rusija je konstruktivan i odgovoran partner BiH. Sarađujemo u različitim sferama. Naši trgovinski i ekonomski odnosi nastavljaju da se razvijaju i napreduju. Jedan smo od ključnih investitora u ekonomiju BiH (na šestom mjestu po ukupnim investicijama i na prvom mjestu po novim investicijama u posljednje dvije godine), a takođe smo i jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera. Ukupna ulaganja u ekonomiju premašila su dvije milijarde evra. Ovdje uspješno rade najveći ruski ekonomski operateri.

Kulturna i humanitarna saradnja se takođe dinamično razvija. Svake godine sve veći broj bosanskohercegovačkih studenata se upućuje na studiranje na ruskim univerzitetima. Geografija bilateralnih odnosa se proširuje: danas već 49 regije Rusije sarađuju sa opštinama i gradovima BiH!

Dragi prijatelji, vi uvijek možete računati na podršku Rusije. Imamo sve kapacitete za dalji razvoj naše obostrano korisne saradnje!

Dozvolite da svim građanima Rusije, sunarodnicima koji žive u BiH i svim našim prijateljima, čestitam nacionalni praznik Rusije i da poželim zdravlje i blagostanje!

 Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Novi sistem bezbjednosti
Novi sistem bezbjednosti
Trojni troprsti pakt
Trojni troprsti pakt
OHR-ovo agovanje
OHR-ovo agovanje
Svesrpski narodni sabor
Svesrpski narodni sabor
Proljeće nereda
Proljeće nereda
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana