Opšti programski standardi emitovanja

Sanja Vlaisavljević
Opšti programski standardi emitovanja

U Kodeksu o emitovanju rtv programa, u članu 4. koji se odnosi na govor mržnje, stoje nedvosmisleni stavovi kada i kako je prepoznatljiv govor mržnje, te šta on znači.

No prije nego se osvrnem na taj član, osvrnuću se na izjavu glasnogovornice RAK-a Amele Odobašić za dnevnik emitovan na RTRS 15. 2. 2011., koja kaže: "RAK ne štiti '60 minuta' niti bilo koju drugu televiziju, tako da mi te neke komentare zaista koji dolaze od pojedinaca iz javnosti ne trebamo, ne želimo da komentarišemo".

Osim što se tu poistovjećuje jedna emisija sa cijelom TV kućom, nalazimo i dva oprečna stava: nejasno je da li RAK ne treba ili ne želi da daje komentare. Jer ukoliko ne treba, onda je to negdje jasno određeno, ali ukoliko ne želi, onda je to jasna opredijeljenost RAK-a da konkretni slučaj ne komentariše. Kako god, ovaj javno izrečen stav državnog regulatora je nedopustiv ili, tačnije, skandalozan. Zašto skandalozan? Zato što predstavnici RAK-a, kada se javno obraćaju građanima, ne bi smjeli ugledne predstavnike ne jednog nego više naroda isprepadanih televizijskim prilogom na javnom emiteru, da tretiraju kao "pojedince iz javnosti". Očigledna kršenja precizno napisanih članova kodeksa o emitovanju programa razmatraju se od slučaja do slučaja i to po slobodnoj volji.

Evo za početak i jedne analogije. 2005. godine RTRS je kažnjena ne malom novčanom kaznom zbog nepostojanja druge strane u emisiji Pečat. Naime u svome prilogu novinar je propustio pozvati drugu stranu i tražiti mišljenje. Emisija je emitovana 24.1.2005., a već sutradan je RAK uputio dopis RTRS-u sa zahtjevom da im se dostavi sporni materijal. Istraga je u ovom slučaju trajala skoro tri mjeseca, konačno odluka je donesena 24.5.2005. i glasi da je RTRS prekršila odredbe člana 1.5. Kodeksa za emitovanje RTV programa, te da za to treba biti kažnjena. Sada se prisjetih izrugivanja i podsmijeha kojima sam bila izložena kada sam prije dvije godine javno izjavila da je RAK po definiciji i cenzor i regulator. Tadašnja direktorica sektora za emitovanje je to sa gnušanjem odbacila. Nakon toga je i tv kuća OBN kažnjena golemom novčanom kaznom. Međutim, kada je u pitanju odgovornost FTV-a u posljednjim slučajevima koji su uznemirili domaću javnost RAK je potpuno zanemario članove Kodeksa na koje se pozvao u prethodna dva slučaja za koje je izrekao oštre kazne.

Povodom video-priloga "Vidimo se u Bileći", emitovanog na FTV-u, mogli smo saznati da je ta kuća "prekršila profesionalne standarde", ali i da je to "samo oblik satire". Prilog u kojemu su mladi Širokobriježani prikazani kao arijevci i fašisti, uz konstataciju da: "narod koji ima takvu omladinu, mora da se brine za svoju budućnost", pokazao se kao još jedan slučaj koji nije trebalo sankcionisati. Zašto? Zato što prethodno navedena rečenica, uvjeravaju nas iz RAK-a, "ukazuje da se komentar odnosio isključivo na navijače NK Široki Brijeg, odnosno na sudionike incidenta, a ne na hrvatski narod". E sad, ako "narod ima takvu omladinu", onda je jasno da se misli na narod u cjelini. Stav na FTV nije glasio "ako dio hrvatskog naroda ima ovakvu djecu". Takođe, konstatacije da "Širokobriježani", odnosno "Lištičani", "brižno njeguju sjećanja na fašizam, nacizam, Pavelića i Hitlera" i prijedlog da "se u ustavne promjene ugradi kategorija arijevske rase", za RAK su očigledno bili opravdan komentar urednika na dešavanja na stadionu. Jedino ostaje nejasno gdje su se u tumačenju izgubile tvrdnje da mladost Širokog Brijega "brižljivo njeguje fašizam" ili da zbog šačice navijača, jer RAK tvrdi da je samo o njima riječ, u ustav treba "ugraditi arijevsku rasu". Koje je ovo poniženje intelekta građanske javnosti, barem one koja ne dijeli ove zastrašujuće i, usuđujem se reći, nacionalističke ispade upućene sa FTV-a!

Zašto sam prethodno naglasila da su posrijedi tvrdnje? Zato što je tvrdnja stav kojim se nešto izriče ili pobija, a vrijednosni stav je iskaz o kojem bi se moglo raspravljati. Tvrdnja obavezuje ("brižljivo njeguju fašizam"), a vrijednosni sud relativizira ("treba da brine"). Nažalost prethodni primjeri ne pokazuju nikakvo relativiziranje, nego izriču nedvosmislene tvrdnje. Sjetimo se i kada je Islamska zajednica poslala 18.11.2009. godine prigovor RAK zbog priloga o Saboru IZ, u kojem je vrhovni poglavar muslimana nazvan šovinistom i drugim pogrdnim izrazima. No za RAK niti u tom slučaju nije prekršen Kodeks. S tim u vezi ima jedna smiješna fraza na koju se, posebno u slučaju spora sa IZ, pozivaju u RAK-u, a glasi da javne ličnosti trebaju biti izložene jačem kritičkom oku novinara. Pa, ako je ovo samo jače kritičko oko, kako bi izgledao ozbiljno kršenje profesionalne etike?

I konačno, najnoviji primjeri prikazivanja uglednih predstavnika Srba i Hrvata, kako sugeriše tekst prateće pjesme Aj Karmela, kao fašista protiv kojih se treba boriti svim sredstvima, i insceniranja nereda u RS-u po uzoru na one u Kairu, eklatantan su primjer kršenja Kodeksa. Upravo prema tačkama po kojima je RTRS kažnjen 2005. Imam u vidu: "Pravedno i nespristrasno uređivanje programa" i "Smjernice u vezi tačnosti i izbalansiranosti". Međutim postoje i mnogo teže odrednice, a to su ona koje stoje u članu 4. Kodeksa.

Ovaj član kaže:

a. Prenosi jasan i neposredan rizik od podsticanja etničke ili vjerske mržnje... koji od gledalaca može biti protumačen u smislu poticanja na nasilje, nered i nemire...

b. Prenosi jasan i neposredan rizik od uzrokovanja negativnih posljedica koje uključuju ali se ne ograničavaju na smrt, štetu nanesenu imovini ili drugu vrstu nasilja...

c. Usmjereni na kršenje zajamčenih sloboda i prava čovjeka i građanina ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i polne netrpeljivosti i mržnje...

d. Emitovanje sadržaja u kojima su upotrebljeni termini iz prethodnih stavova ...dozvoljeno je isključivo ukoliko su dio naučnog, autorskog ili dokumentarnog rada...ako su dio objektivnog izvještaja... sa namjerom da se kritički ukaže na takve radnje...

E, trebaće RAK-u dosta truda da uvjeri građane kako u posljednja dva primjera nisu prekršene upravo ove odrednice. Trebaće još jednom pogledati u oči građanima Širokoga Brijega i ličnostima iz priloga "Vidimo se u Bileći" i pokušati uvjerljivo odbraniti svoj profesionalni i nepristrani pristup u analizi slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana