Novinari sude sudijama

Sanja Vlaisavljević
Novinari sude sudijama

Vrhunac hrabrog i istraživačkog novinarstva se očito događa ovih dana i to razotkrivanjem "prljave uloge" suca Suda BiH Branka Perića. Ne treba podsjećati da je još početkom prošle godine sa javnog servisa Federacije počeo odstrel ovog čovjeka.

Ni tada, a ni danas nismo imali prilike svjedočiti zaštiti integriteta suca koja bi došla od predsjednice ovoga suda ili sudske zajednice u ovoj zemlji. Oglasilo se, doduše, jedanput Udruženje sudaca, ali potpisnik te javne reakcije je odmah bio izložen javnom difamiranju. Ovih dana čujemo da je predsjednica Suda čak i prijavila suca Perića Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a. Zašto? Zato što je branio integritet suda i ako hoćete osobni integritet. Predsjednici je očito samorazumljivo da novinari sude i presuđuju sucima. Niti u jednom njenom obraćanju javnosti putem odabranih medija nije se mogao čuti makar tračak sumnje da upad medija u sudstvo nije poželjan. Nameće se samo po sebi pitanje tko onda narušava integritet Suda i podriva povjerenje javnosti u Sud: sudac Perić braneći ga ili predsjednica Suda ne braneći ga? Tvrditi da je medijski napad na ovog čovjeka samo posljedica njegove medijsko političke kampanje je u najmanju ruku neodmjereno. Kako netko tko brani svoj integritet može imati medijsku kampanju? I, uostalom, protiv ili za koga on ima kampanju? Je li kampanja obratiti se javnosti u namjeri da zaštite svoju obitelj, djecu i sebe od javnih poziva na smaknuće?

Ovaj sudac ne valja, korumpiran je, štiti ratne osuđenike i glasnogovornik je "Avaza" i "Glasa Srpske". Zašto? Zato što su to jedini mediji koji su htjeli sasvim profesionalno objaviti njegova reagiranja. Ovih dana po prvi put je pozvan na BHT da se čuje "druga strana" i, gle čuda, sa Federalnog servisa su krenuli napadi na urednika emisije koji ga je pozvao. Nije li jedan od osnovnih postulata profesionalnog novinarstva upravo da treba čuti drugu stranu?

U članu 6. Kodeksa o emitiranju RTV programa piše i ovo: "Neće se dozvoliti da prevlada niti jedno mišljenje ili stanovište kada se radi o kontroverznim političkim, privrednim i drugim javnim temama." Ako do sada nismo niti jednom u "Oslobođenju", javnom servisu Federacije ili sarajevskim "Danima" mogli čuti Perićeve argumente, onda zasigurno ne možemo govoriti o poštivanju ovog člana. Ali zato jesmo mogli čitati uredničko presuđivanje Periću u javnosti i spočitavanja da se obraća sa svojih omiljenih medija. E pa ti omiljeni mediji nisu ništa drugo nego profesionalni mediji koji iznose obje strane jednog slučaja. Bilo bi dobro da i "građanske novine" imaju tu praksu koja je prema svim kodeksima također i obvezujuća. Skandalozno je suditi sucima po novinama, a ne dati im prostor za izlaganje njihovih argumenta.

A što se tiče spočitavanja Periću za navodnu bliskost sa Dodikom, pa tako i kampanje protiv suca u svrhu obračuna sa političarom, samo je pitanje vremena kada će i najzagriženiji antidodikovci u Federaciji početi da ga brane, jer brutalni medijski napadi koji dolaze iz klanskih medija na ovog čovjeka mogu samo proizvesti empatiju prema njemu, s obzirom na to da je u tim napadima argumentacija davno ustupila mjesto neskrivenoj mržnji.

Inače, Perićev argument o neoudbaškim metodama sasvim jednostavno može biti provjeren. Da li mu je dozvoljeno obraćanje javnosti sa medija sa kojih stižu napadi na njega? Da li se napadi na njega temelje na tajnim snimcima, montiranju i izrezivanju njegovih rečenica kako bi se dokazalo ono što urednici žele da dokažu? Da li se koriste najniže uvrede za dokazivanje njegove pripadnosti "Dodikovoj bandi"? Da li se uzimaju izjave predsjednice Suda da bi se dobili samo željeni odgovori? Da li se napadi i teške optužbe prenose i u centralnim informativnim emisijama, a potom i u bratskim medijima? Da li je sve to princip slobodnog novinarstva ili udbaškog vršenja pritiska? Knjige bi ipak rekle da je po srijedi ovo drugo.

Treba se samo osvrnuti na protekli tjedan. U političkom magazinu Federalnog servisa po tko zna koji put je diskreditiran sudac Perić, a to je servirano kao prvi i najvažniji prilog. U informativnoj emisiji istoga servisa golem prostor je posvećen uništavanju ugleda ovog čovjeka. U bratskoj dnevnoj novini urednica "Oslobođenja" mu presuđuje obrazlažući zašto je nesiguran i zašto bi ga disciplinska komisija trebala goniti. Spočitava mu i da zloupotrebljava svoju sudsku funkciju za obračun s novinarima (sic!) te opominje Ured disciplinskog suca što se još nije oglasio povodom Perića. I nije tu kraj, ostala je još jedna bratska klanska novina. "Dani"! U posljednjem broju Perić dobiva tri točkice, jer ruši ugled i kredibilitet VSTV, a svega par stranica kasnije možemo pročitati razloge zbog kojih bi bilo poželjno smaknuti ovog čovjeka i najavu da će se na sljedećoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća raspravljati o prijavi protiv njega. Što li bi sad na ovo curenje informacija rekla predsjednica Suda? Postoji li netko među ljudima iz pravosuđe tko će osuditi ovo neprimjereno uplitanje u rad sudskih organa? I na kraju da ponovo podsjetim na jednu Perićevu izjavu: "Uređivački koncept ponudio je obrazac: Srbin na funkciji u Sarajevu - Dodik-Karadžić-zločinac".

Zaista poruka svima koji poput Perića požele biti dijelom BiH, a dolaze iz RS, teško da može biti drukčija od ove koju je na temelju vlastitog iskustva o medijskom progonu sažeo Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana