Novinar na tamnoj strani Mjeseca

Sanja Vlaisavljević
Novinar na tamnoj strani Mjeseca

E neka smo već jednom i sa javnog servisa Federacije čuli da je stav drugoga u razgovoru veoma bitan i da se tiče temeljnih principa profesionalnog novinarstva! Baš neka smo i to saznali! Kojim povodom?

Povodom jedne od rijetko profesionalnih dijaloških emisija koja je emitovana na BHT u ponedjeljak, 7.2.2011. godine. Tema: politika i mediji. Gosti malo neuobičajenog sastava za ovdašnje javne servise. Nije to bila grupa istomišljenika, niti grupa uvijek prisutnih i rado viđenih "drugih" iz ostalih dijelova ove zemlje koji govore po volji suverenog sarajevskog uredništva. Gosti su, pored gostiju-domaćina u Sarajevu, bili iz Bijeljine, Banjaluke i zapadnog Mostara. A mediji koje su zastupali nisu "u istoj mreži". Iznosili su oprečne stavove, nije bilo tenzija, a urednica emisije, Suzana Stambol, ljubazna i odmjerena.

Začudo, urednica nije niti presuđivala gostima. Pustila ih je da iznose svoje stavove, pazeći da niko ne ostane prikraćen u svome pravu na riječ. Pa šta bi drugo i trebala da radi, upitaćete. Pa ono što smo odavno navikli: da iznosi vrijednosne sudove o gostima i njihovim mišljenjima; da dijeli pohvale i packe već prema pretpostavljenom stavu svoga uredništva; da gosta koji se eventualno ne slaže sa "odabranim gostima" pretvori u metu svoje netrpeljivosti, upadajući mu u riječ i omalovažavajući ga. Itd. Ovaj put urednica nije zaključivala umjesto učesnika u raspravi, samo je pitala. Bilo je to sasvim novo iskustvo: gledati na jednom sarajevskom servisu raspravu koja nije unaprijed odlučena, a vodi se bez tenzija, nepriličnih opaski, uvreda i uredničkog dociranja ili ideologiziranja.

No, takav medijski događaj nije mogao proći bez posljedica. Već sutradan smo saznali da je urednica jedne takve nesvakidašnje emisije podvrgnuta rigoroznom preispitivanju svoje odgovornosti i profesionalnosti. Zašto? Jer je prekršila kodeks i standarde novinarstva! Navodno nije uvažila "drugu stranu" koju je jedan od gostiju u emisiji spomenuo. Nije spriječila da u odsustvu druge strane bilo ko spomene bilo šta o toj strani. A ko je druga strana? Federalna TV. Ozloglašena medijska kuća koja upravo tu drugu stranu, osim kroz karikaturu, vrijeđanje ili kakvu pakosnu montažu, uopšte i ne poznaje. E upravo ta kuća je odlučila prigovoriti urednici BHT na neprofesionalnosti! Još strašnije od ovog prigovora jeste odluka njenih šefova da joj se preispita ponašanje tokom emisije!

U čemu je to pogriješila urednica Stambol koja je, duboko sam uvjerena, ovaj put osvjetlala obraz javnom servisu na kojem radi? Možda je kriva što je u emisiju uopšte pozvala novinara Dragana Jerinića iz "Nezavisnih novina"? Istih onih novina čiji vlasnik je meta najbezočnijih vrijeđanja koja FTV odašilja u javnost. Ali na bezočne uvrede da je Željko Kopanja mafijaš i fašista nema nikakvih reakcija od strane uredništva ove kuće. Nema zahtjeva za poštovanjem druge strane. Ma za kakvim crnim poštovanjem, nego makar za prisustvom druge strane u razgovoru! Za rukovodstvo FTV-a riječ je o borbi do konačne pobjede protiv neistomišljenika u kojima oni vide "medijske agresore", izvršioce "zločinačkih projekata" i "genocidne politike".

Za RAK je kvalifikacija da su Kopanja, Davidović, Dodik, Čović i drugi fašisti samo "kritika". Dobronamjerna onda, pretpostavljam. Jerinić je spomenuo taj "drugi medij" koji se "nije mogao braniti". Čudi me da je upravo novinar iz Banjaluke prouzročio incident. Kakva slučajnost! A upravo su sada gledaoci napokon mogli čuti drugu stranu, onu stranu koja, kao da je tamna strana Mjeseca, iz Sarajeva nikako da se vidi! A nakon toga je uslijedilo tipično preispitivanje moralne podobnosti kakvo je nekada nalagao partijski komitet. Urednici glavu treba skinuti. Zamislite samo ozbiljnog zahtjeva da se njena uloga preispita i da, još gore, bude kažnjena.

Međutim, ovaj TV skandal možda na najbolji način pokazuje stanje svijesti i ideološku pozadinu uređivačkih politika koje se sprovode u ime i na račun građana. Otvara ovaj slučaj čitav niz zanimljivih pitanja. Da li to znači da, recimo politički analitičari i sociolozi, u nekoj emisiji o političkoj situaciji u zemlji ne mogu spominjati političke partije i njihove lidere, jer oni nisu prisutni u emisiji i nemaju mogućnost da se brane? Da li književni kritičari ne mogu govoriti o piscima kada oni nisu prisutni, jer oni ne mogu odmah replicirati na njihove opaske? Treba li kazniti urednike ako ih ovi imenuju? Ili to vrijedi samo u slučaju kada se spomenu nedodirljivi? Možemo ići i korak dalje. Ako uzmemo ozbiljno samohvalu uredništva FTV-a koje u svom najnovijem saopštenju povodom ovog slučaja ističe svoj multietnički sastav i osvrnemo se na kampanju koju na urednicu Stambol vrše najodgovorniji u njenoj vlastitoj kući, nameće se pitanja: sa ovakvim zahtjevom za istragu kakva je poruka upućena novinarki koja nije pripadnica većinskog naroda? Da li i ono malo "drugih" na sarajevskim servisima treba da strogo vodi računa koga i pod kojim uslovima da pozovu u emisije? Šta im gosti smiju i treba da govore? I konačno, kako će se provesti ukoliko izađu iz šablona podobnih novinara koji pozivaju samo podobne goste, govore podobnim jezikom, kritikuju samo nepodobne (a nepodobni su svi oni koje na tu listu stave gerilci i njihovi sateliti)? Nije li poruka da se treba ponašati samo onako kako dolikuje "manjini" u velikom gradu? A ukoliko neka novinarka postupi prema svim standardima profesionalnog novinarstva (a to, između ostalog, znači: ne drži lekcije gostima i gledaocima, poštuje nacionalnu, teritorijalnu i ideološku (!) zastupljenost u izboru svojih gostiju, ne favorizuje nikoga posebno, ne lobira za neku grupu, ne obezvređuje one sa kojima se njeni šefovi nipošto ne bi složili, itd.), e onda će biti kažnjena.

Sramota! Sramota za one koji su pokrenuli istragu, sramota za one koji su pristali da je pravdaju ili u njoj učestvuju, sramota za sve one koji prećute ovaj nezapamćeni medijski skandal.

A možda i nije sramota? Možda je sve što je uslijedilo nakon emisije samo na posebno upečatljiv način pokazalo koliko je tema emisije važna. Itekako važna! Politika i mediji, uloga medija u društvu, uloga javnih servisa u formiranju javnog mnjenja, uloga klanova u medijima, nacionalna podijeljenost medijskog prostora... Prašina koja se digla oko ove uistinu dijaloške emisije uvjerila nas je da dotaknemo li se danas na iole ozbiljniji način teme "mediji u BiH" - otvorićemo Pandorinu kutiju. Čemu da se nadamo ako će urednica koja je u svojoj emisiji primijenila vrhunske standarde novinarstva biti kažnjena? Nažalost, ovo je samo još jedan primjer koji pokazuje koliko su multikultura, principijelnost i profesionalnost daleko od nekih javnih servisa i koliko novinari koji ne govore govorom mržnje imaju mjesta u javnom prostoru. Sarajevo, da li je ovo još jedna izgubljena bitka oko demokratskih načela?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana