Nova vlast uništiće svaki smisao političkog života

Sanja Vlaisavljević
Nova vlast uništiće svaki smisao političkog života

Uključite jedan javni TV servis kad tamo sjede Živanović, Kukić i Šehić, i pričaju o bosanskohercegovačkoj političkoj stvarnosti. Uključite drugi kanal, opet sjede isti intelektualci i opet isto pričaju.

Drugi dan opet uključite vaš prijemnik i pomislite da je repriza, kad ono nije... Ne pričaju oni kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci nego kao liberali, demokrate, socijaldemokrate. Otvorite sarajevske dnevne i građanske novine, kad tamo intervju sa barem jednim od njih. Gle čuda, pričaju samo kao intelektualci slobodarskog duha, a ne nipošto kao uzorni predstavnici svojih naroda. Zašto baš oni i isključivo oni, koji se zgražavaju nad "srpskim, hrvatskim i bošnjačkim klubovima poslanika", da govore o Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, e to je već interesantna tema. Prije neko veče na jednom javnom TV servisu sjede ova tri nacionalnim identitetima neopterećena intelektualca i govore gotovo u glas iste stvari: kako zemlja može valjano biti uređena samo kao zemlja građana, kako nacionalne elite treba prevazići i kako se spas nazire samo u građanskoj BiH, kako novoizabrana, jednako kao i ona prethodna, vlast neće ničega dobroga donijeti. Pri tome ne spominju Lagumdžijine socijaldemokrate koji su se poslije dužeg vremena dokopali vlasti i to možda upravo zato što je ova ne-nacionalna stranka sada napokon učvrstila svoje nacionalne redove.

Dobronamjeran gledalac neće primijetiti ništa neobično u njihovoj retorici podjednako koliko niti u odabiru gostiju za emisiju. No da li je sve to realna slika ove zemlje? Da li je istinska debata zasnovana na govorničkim poligonima istomišljenika okupljenih na jednom mjestu, koji po sistemu "bratstvo-jedinstvo" govore ista opšta mjesta o uređenju zemlje? Zasigurno nije. Ako je Živanović dobar Srbin i primjer "da i tamo, u manjem entitetu" ima "dobrih Srba", samo zato što govori sve one fraze koje "dobro" zvuče u Federaciji i uglavnom su protiv aktuelnih srpskih vlasti, onda nažalost, ne govori niti kao liberal niti kao demokrata, nego kao podobni govornik. I to ne bilo kakav, nego upravo kao podobni Srbin. Ko mu učitava krvna zrnca u govor? Upravo oni koji ga pozivaju da daje izjave. Zašto? Da bi pokazali kako čak i "jedan od njih" ispravno ukazuje koliko su "oni" koje njihov narod bira loši. Zašto još? Kako bi "jedan od njih" ukazao na nužnost promjena u odabiru "političkih elita tamo". I, konačno, da bi bio zadovoljen kriterij: "na jednom mjestu sjede i razgovaraju predstavnici tri konstitutivna naroda".

I eto nas opet na početku. Negirajući politiku nacionalnog izjašnjavanja, praveći prijedloge promjena postojećeg ustava kako bi ojačali poziciju svih onih koji ne žele biti nacionalno opredijeljeni, ova trojka nastupa kao dobro uštiman multinacionalni trio. Uvode ovi angažirani, nacionalno indiferentni i istovremeno nacionalno definisani intelektualci, u svoj prijedlog promjena Ustava BiH i pojam "građanin ( ...) na način da je BiH država svih građana koji u njoj žive, a mogu se izjašnjavati kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci, kao nacionalne manjine". Predlažu oni još nešto, "a to je kategorija nacionalno neopredijeljenih, jer ima ljudi koji ne žele da se izjašnjavaju kao pripadnici bilo kojeg kolektiviteta, već hoće da žive i ostvaruju ljudska i građanska prava kao pojedinci". E, pa ne može biti plemenitiji cilj, nego osigurati jednaka prava za sve građane ove zemlje ma u kojem njenom dijelu da žive. Ali dok to predlažu, ova trojica "odabranih" negiraju sam prijedlog u praksi, nastupajući kao predstavnici triju "konstitutivnih naroda". Istina, oni su građanski orijentisani i to svim svojim bićem pokazuju na sasvim isti građanski način. Nastupaju kao socijaldemokrate ili liberali koji se ne ustručavaju javno uputiti kritiku nacionalnim politikama. Bliski su nevladinom (socijaldemokratskom) sektoru, dobro razumiju i veoma uvažavaju jedan drugoga, zajedno rade, no ipak to u javnosti pokazuju upravo kao Srbin, Hrvat i Bošnjak. I to ne bilo kakav, nego podoban. Onaj koji ne griješi dok javno govori. Onaj koji ne griješi dok zajedno nastupa. Inače, ne bi ni sjedili zajedno i ne bi baš oni iz različitih entiteta i kantona ove zemlje slali poruke o nužnosti uspostavljanja građanskog koncepta zemlje. Samo, nažalost, građanski koncept uključuje još jednu sitnicu, a to je uvažavanje i javno prezentiranje sasvim suprotstavljenih gledišta koja upravo čine temelj građanskog društva. O tome bi trebalo voditi računa i na javnim servisima, građanskim novinama i grupnim nastupima. Sve ostalo poništava smisao političkog života, kako reče jedan od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana