Nastavljamo dalje, nas 27

Josep Borel. Mišel Barnije

Dana 31. januara 2020. godine Velika Britanija je napustila Evropsku uniju. Izgubili smo člana porodice. Bio je to tužan trenutak za nas, Evropljane, ali i za mnoge građane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ipak, uvijek smo poštovali suverenu odluku 52 odsto britanskog biračkog tijela i u ovom trenutku pozdravljamo započinjanje novog poglavlja u našim odnosima.

Emocije na stranu, 1. februar jeste postao istorijski datum, ali bez velike drame i to najvećim dijelom zahvaljujući Sporazumu o povlačenju kojeg smo ispregovarali s Ujedinjenim Kraljevstvom i koji nam je omogućio "uredan bregzit". Drugim riječima, omogućen je izlazak koji, barem za sada, minimizira posljedice po naše građane, kompanije, javnu upravu, kao i naše međunarodne partnere.

Prema ovom sporazumu, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo usaglasile su prelazni period, najmanje do kraja 2020. godine, tokom kojeg Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja učestvovati u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, te primjenjivati pravo EU, čak i ako više nije država članica. Tokom ovog perioda, Ujedinjeno Kraljevstvo se nastavlja pridržavati međunarodnih sporazuma EU, kao što smo jasno istakli u diplomatskoj noti našim međunarodnim partnerima.

Dakle, s ovakvim prelaznim periodom, postoji određeni stepen kontinuiteta, što nije bilo lako imajući u vidu obim zadatka. Izlaskom iz Unije, Ujedinjeno Kraljevstvo automatski, mehanički i pravno, napušta stotine međunarodnih sporazuma sklopljenih od strane ili u ime Unije, u korist njenih država članica, u različitim oblastima, od trgovine, avijacije, ribarstva do civilne nuklearne saradnje.

Sada moramo graditi novo partnerstvo između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Taj će posao započeti za nekoliko sedmica, čim 27 zemalja članica EU odobre pregovarački mandat na prijedlog Evropske komisije, utvrđujući naše uslove i ambicije za ostvarenje najbližeg mogućeg partnerstva sa zemljom koja ostaje naš saveznik, partner i prijatelj.

EU i Ujedinjeno Kraljevstvo povezuju istorija, geografija, kultura, zajedničke vrijednosti i principi, te čvrsta vjera u multilateralizam koji se temelji na pravilima. Naše buduće partnerstvo odražavaće te veze i zajednička uvjerenja. Želimo ići dalje od okvira trgovine i raditi dalje zajedno na bezbjednosti i odbrani, odnosno, oblastima u kojima Ujedinjeno Kraljevstvo ima iskustva i resurse koje je najbolje koristiti u okviru zajedničkih napora. U svijetu velikih izazova i promjena, nemira i tranzicije, moramo se međusobno savjetovati i sarađivati, bilateralno, kao i u ključnom regionalnom i globalnom kontekstu, kroz Ujedinjene nacije, Svjetsku trgovinsku organizaciju, NATO ili G20.

Možda zvuči kao kliše, ali je fundamentalna istina da današnji globalni izazovi - od klimatskih promjena, kibernetičkog kriminala, terorizma ili nejednakosti - zahtijevaju kolektivan odgovor. Što je Ujedinjeno Kraljevstvo sposobnije ići u korak s EU i zajedno s partnerima širom svijeta, veće su nam šanse za efikasno rješavanje ovih izazova.

U samom srcu projekta Evropske unije je ideja da smo zajedno jači. Kao i da je objedinjavanje naših resursa i inicijativa najbolji način za postizanje zajedničkih ciljeva. "Bregzit" to ne mijenja i nastavljamo dalje sa svojim projektom, nas 27.

Ujedinjene, 27 zemalja članica i dalje čine jedinstveno tržište od 450 miliona građana i više od 20 miliona kompanija.

Ujedinjeni, i dalje smo najveći trgovinski blok na svijetu.

Ujedinjeni, nas 27, i dalje ostajemo najveći donator razvojne pomoći na svijetu.

Naši partneri mogu biti sigurni da ostajemo vjerni našem ambicioznom programu okrenutom ka budućnosti, bilo da se radi o trgovini i ulaganjima, klimatskom djelovanju i digitalizaciji, povezanosti, bezbjednosti i borbi protiv terorizma, ljudskim pravima i demokratiji ili odbrani i spoljnoj politici.

Nastavljamo ispunjavati svoje obaveze. I dalje ćemo se pridržavati sporazuma koji nas povezuju s našim međunarodnim partnerima, poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom, i nastavljamo razvijati multilateralne okvire saradnje širom svijeta.

Evropska unija je i dalje partner kojem možete vjerovati. Nepokolebljivi branilac multilateralizma temeljenog na pravilima, sarađujemo s našim partnerima kako bismo svijet učinili bezbjednijim i pravičnijim.

 

Pišu: Josep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za "bregzit"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Novi sistem bezbjednosti
Novi sistem bezbjednosti
Trojni troprsti pakt
Trojni troprsti pakt
OHR-ovo agovanje
OHR-ovo agovanje
Svesrpski narodni sabor
Svesrpski narodni sabor
Proljeće nereda
Proljeće nereda
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana